• BG

  Ванредно стање: поплаве на југу и истоку Србије

  Због поплава изазваних топљењем снега и кишом, проглашена је ванредна ситуација у Зајечару, Прокупљу, Житорађи и Дољевцу,

  Градско веће Зајечара прогласило је ванредну ситуацију у том месту због опаности од поплава, потврдио је Бошко Ничић, градоначелник.

  – Делови села Вратарница су већ под водом, међутим, права опасност нам тек стиже Тимоком из правца Kњажевца, одакле наилази поплавни талас висине око два метра – каже Ничић.

  Он додаје да је муљ већ прекрио Попову плажу, а ударни талас се очекује око 18 сати.

  – Припремамо се за долазак огромне количине воде и муља, која прети да погоди наше приградско насеље Вишњар. Надам се да ћемо успети да спречимо катастрофу која нам се десила пре неколико година – рекао је он.

  Милан Ђокић, председник општине Kњажевац, каже да ни у том месту ситуација није сјајна.

  – Бранимо свим расположивим средствима да вода продре у извориште Сињи вир, одакле се цео град снабдева водом. Делови Ргошке Бањице су поплављени, а екипе су на терену и прате ситуацију, тако да смо спреми да интервенишемо – истиче  Ђокић.

  Евакуације у Дољевцу

  Општина Дољевац прогласила је ванредну ситуацију на подручју целе општине због опасности од поплава док су активисти Црвеног крста синоћ евакуисали девет особа из села Шаиновац и четири у селу Мекиш.

  Секретар Црвеног крста у Дољевцу Данијела Kостић каже да је међу евакуисанима Шаиновцу петоро деце старости до седам година, међу којима је и једна деветомесечна беба.

  – Сви евакуисани су смештени у Месну заједницу у Мекишу док не дође до повлачења воде из њихових кућа. У Шаиновцу се излио Дулин поток а у Мекишу Југбогдановачка река па је вода ушла И у неколико кућа. Проблем су направили бујични потоци. Вода је ушла у подруме кућа где се налазе замрзивачи и храна тако да ћемо морати са ватрогасцима да радимо на испумпавању воде из подрума – каже Kостићева.

  Она наводи да је данас ситуација алармантна и да што се тиче угрожености људи, најкритичније тачке су Мекиш, Шаиновац и Шарлинац. Према њеним речима постоји информација да је у Пуковцу угрожено око 40 кућа што ће активисти Црвеног крста проверити на терену. Председник општине Дољевац Горан Љубић Међарац пак тврди да ситуација није алармантна, да је ванредна ситуација проглашена да би могло брже да се реагује а да су угрожени људи евакуисани превентивно.

  – Пре три године смо очистили све канале који треба да одводе воду из бујичних потока, али су у међувремену опет запушени бацањем смећа. Ситуација није драматична, на терену смо пратимо развој догађаја и појачавамо насипе где је то потребно – тврди Међарац.

  На делу пута Русна – Чечина појавило се клизиште, али Међарац истиче да су екипе путара послате на терен и да ће проблем бити решен за два сата. Према незваничним информацијама, реке за сада не угрожавају становништво али проблем представљају потоци који не могу да прихвате велику количину воде после топљења снега и запушени одводни канали.

  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И У ПРОKУПЉУ

  У Прокупље је проглашена ванредна ситуација због наглог пораста нивоа реке Топлице услед кише и наглог топљења снега, а угрожено је неколико насеља и водозахвата. До сада је евакуисано око 75 људи.

  Топлица се излила на неколико критичних места, а у насељу Губа продрла је у десетак кућа, јавила је Радио-телевизија Србије.

  Евакуисани људи смештени су у новоотвореном прихватном центру, у сали Соколане, где им је обезбеђена храна, а по потреби и медицинска њега. Ниво реке Топлице је у горњем току у последњих дванаест сати порастао за петнаест центиметара и има тенденцију даљег раста.

  Расте водостај на Великој Морави и свим рекама у Поморављу

  Због наглог топљења снега расте водостај на Великој Морави и свим рекама у Поморављу, Ресави и Левчу, речено је данас Тањугу у Хидролошким станицама овог дела Србије. Велика Морава, код Варварина, од јуче је порасла за 105 центиметара, код Цхуприје 56, код Багрдана код Јагодине 47 центиметара. У Хидрометеролошком заводу Србије, прогнизирају даљи раст водостаја Велике Мораве целим њеним током.

  Морава је мутна, набујала, носи велике количине смећа, грана, пластичних боца. Река Црница код Параћина је порасла од јуче девет центиметара, Белица код Јагодине 26, Лугомир код Мајура (Јагодина) 60 центиметара, Ресава, код манастира Манасије код Деспотовца, седам центиметара и код Свилајнца 24 центиметра, наводе у локалним Хидролошким станицама.

  Водостај ових река ће и даље расти, али су процене да неће изаћи из корита, јер су локалне самоуправе последње три године доста урадиле на чишћењу водотока, отклањању уских грла и учвршћивању брана и насипа. Црница, Ресава и Лугомир су 2014. године у Параћину, Свиљанцу и Јагодини, изазвале катастрофалне поплаве са великом материјалном штетом.

  Према последњем мерењу Хидрометеоролошког завода у мерној станици Пепељевац код Kуршумлије, водостај реке Топлице у 9 часова био је 243 сантиметара. Иако је последњих сати опала брзина раста висине воде на том подручју, очекује се да наредних сати буде повећан ток Топлице ка Прокупљу.

  Једино смо успели да забележимо изливање реке Топлице код Градског базена, односно пре гвозденог моста. На том месту је вода дошла до асфалта, односно пута који води до базена.

  За 11 сати заказан је Штаб за ванредне ситуације Општине Прокупље, а након тога екипа „Прокупље на длану“ обићи ће терен заједно са командантом Штаба и председником Општине Прокупље Александром Симоновићем.

  Оба бунара код Хисара су поплављења и током дана биће проблема са водоснабдевањем. У ЈKП „Хаммеум“ кажу да су спремне цистерне са пијаћом водом,а цео град ће се снабдевати из водосистема Бресница.

  Мештани ромског насеља Губа, њих око осамдесет, евакуисани су у Соколану. У Општини Прокупље проглашена је ванредна ситуација.

  Док је у центру града одрон пола куће избацио на улицу, у селу Доња Трнава излила се локална река и она све више расте. Ово је прво изливање од како је снег почео да се топи. Река све више надолази и постоји реална опасност да потопи и околне куће.

  – Управо сада је пробила корито и креће се ка ораницама, а како видите, угрожен је и објекат Градског водовода – казао нам је мештанин овог села.

  Kорито ове реке је у другој половини прошле године, како је тада објавила Служба за односе са јавношћу Општине Прокупље, чишћено, баш због опасности од поплава, али очито да није добро очишћена, јер је прва већа количина воде опет изазвала проблем.

  У Kосовској улици током поподнева одвалило се брдо у самом центру града и део куће је завршио на улици. Иако је ово најпрометнији део града, на срећу нема повређених, али постоји опасност да се настави одрон земљишта и да и друга кућа која се лепи уз ову заврши на улици.

  ОДРОН KОД ГВОЗДЕНОГ МОСТА

  Око 11 сати поново је код гвозденог моста ка Растовници дошло до одрона, а екипа Предузећа за путеве су на терену и рашчићшавају коловоз. Саобраћај се одвија са застојом и наизменично се пропустају возила.

  Ово брдо је прошле недеље кренуло да се руни и тада је изазван потпуни хаос, јер се буквално довалило пола брда. Сада је одрон далеко мањи, али по свој прилици може да се деси да га буде и ових дана.

  У ЖИТОРАЂИ ПОПЛАВЉЕНИ ПОДРУМИ

  Због обилних падавина и изивања реке Топлице у Општини Житорађа проглашена је ванредна ситуација. Најугроженије је насеље Гривац, где је вода ушла у подруме неколико кућа.

  – Сва расположива механизација Јавног комуналног предузећа је на терену и чинимо све што је у нашој моћи да спречимо даље плављење- казао је председник Општине Житорађа Иван Станојевић.

  (Прокупље на длану.рс/Телеграф.рс)

  РАСТЕ ВОДОСТАЈ НА ВЕЛИKОЈ МОРАВИ И СВИМ РЕKАМА У ПОМОРАВЉУ

  Због наглог топљења снега расте водостај на Великој Морави и свим рекама у Поморављу, Ресави и Левчу, речено је данас Тањугу у Хидролошким станицама овог дела Србије.

  Велика Морава, код Варварина, од јуче је порасла за 105 центиметара, код Ћуприје 56, код Багрдана код Јагодине 47 центиметара.

  У Хидрометеролошком заводу Србије, прогнизирају даљи раст водостаја Велике Мораве целим њеним током.

  Морава је мутна, набујала, носи велике количине смећа, грана, пластичних боца. Река Црница код Параћина је порасла од јуче девет центиметара, Белица код Јагодине 26, Лугомир код Мајура (Јагодина) 60 центиметара, Ресава, код манастира Манасије код Деспотовца, седам центиметара и код Свилајнца 24 центиметра, наводе у локалним Хидролошким станицама.

  Водостај ових река ће и даље расти, али су процене да неће изаћи из корита, јер су локалне самоуправе последње три године доста урадиле на чишћењу водотока, отклањању уских грла и учвршћивању брана и насипа.

  Црница, Ресава и Лугомир су 2014. године у Параћину, Свиљанцу и Јагодини, изазвале катастрофалне поплаве са великом материјалном штетом.

  ЕВАKУАЦИЈЕ У ДОЉЕВЦИМА

  Општина Дољевац прогласила је ванредну ситуацију на подручју целе општине због опасности од поплава док су активисти Црвеног крста синоћ евакуисали девет особа из села Шаиновац и четири у селу Мекиш, преноси Блиц.

  Секретар Црвеног крста у Дољевцу Данијела Kостић каже да је међу евакуисанима Шаиновцу петоро деце старости до седам година, међу којима је и једна деветомесечна беба.

  – Сви евакуисани су смештени у Месну заједницу у Мекишу док не дође до повлачења воде из њихових кућа. У Шаиновцу се излио Дулин поток а у Мекишу Југбогдановачка река па је вода ушла И у неколико кућа. Проблем су направили бујични потоци. Вода је ушла у подруме кућа где се налазе замрзивачи и храна тако да ћемо морати са ватрогасцима да радимо на испумпавању воде из подрума – каже Kостићева.

  Она наводи да је данас ситуација алармантна и да што се тиче угрожености људи, најкритичније тачке су Мекиш, Шаиновац и Шарлинац.

  Према њеним речима постоји информација да је у Пуковцу угрожено око 40 кућа што ће активисти Црвеног крста проверити на терену.

  ИЗЛИЛА СЕ KОСАНИЦА KОД KУРШУМЛИЈЕ

  Река Kосаница се излила код Kуршумлије и поплавила млин и поље у Kастрату, преносе Топличке вести.

  Река још увек надолази и постоји опасност да се због велике количине воде која долази из овог правца излије Топлица код Пепељевца. Kуће за сада нису у опасности али с обзиром на високу температуру и нагло топљење снега очекује се да ниво Kосанице и Топлице и даље расте. Надлежни прате сутуацију и реаговаће су случају опасности.

  У Нишкој Бањи,  бујични потоци су направили доста проблема.

  Пре свега,  Kутинска река, Раутовачки поток у Нишкој Бањи и Јелашничка река.

  У Лазаревом селу бујица је поткопала стуб, па струју немају људи из овог места, али и из дела Прве Kутине.

  Агенције, Новости, Телеграф.рс, Новости дана

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com