Svet

Vanredno stanje u Hondurasu zbog zika virusa

Ministarka zdravlja Jolani Batres pozvala je sugrađane da očiste domove i zajednice, sklone spoljne kontejnere sa vodom koji služe kao mesto razmnožavanja za egipatske komarce, prenosioce zika virusa.

Ministarstvo zdravlja navodi da je vlada ponovo aktivirala sistem za upravljanje nacionalnim rizicima da koordinira napore za sprečavanje širenja zaraze.

virus zika wide jpg

Hiljade nastavnika, đaka, roditelja i javnih zvaničnika počeli su da raščišćavaju lokacije gde se razmnožavaju komarci oko škola u toj zemlji.

Objava vlade Hondurasa data je ubrzo pošto je Svetska zdravstvena organizacija juče proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja zika virusa.

SZO je saopštila da zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Ta organizacija procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

Brazil pozdravio odluku SZO da proglasi vanrednu sitaciju

Brazilsko Ministarstvo zdravlja pozdravilo je danas deklaraciju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa Zika koji prenose komarci.

SZO je juče saopštila da virus Zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Kako je preneo BBC, SZO je virus Zika stavila u istu kategoriju, po pitanju međunarodne zabrinutosti, kao i ebolu.

Ovo je saopšteno posle kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije, koji su stručnjaci u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune „ekstremno visok“, iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

SZO procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

Poslednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podseća američka agencija.

SZO je prošle nedelje upozorila da se virus Zika „eksplozivno širi“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh