Gradovi

Vantelesna oplodnja o trošku RFZO i kod privatnika

BEOGRAD – Operacije katarakte uskoro će po prvi put u Srbiji moći da se rade i u privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja, a biće obnovljen i program vantelesne oplodnje u privatnim ginekološkim ustanovama, izjavila je danas v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Verica Lazić.

Ona je za RTS rekla da je razlog uključivanja privatnih klinika u sistem da bi pacijenti što pre došli na red.

Za operaciju katarakte u proseku se čeka 12 meseci, a tu intervenciju očekuje 30.000 građana.

Na vantelesnu oplodnju čeka se pet meseci, a Lazić je rekla da će se nastojati u tome da se vreme čekanja smanji i da to bude do mesec dana.

Ona je rekla da će RFZO uputiti poziv klinikama koje zadovoljavaju uslove da se prijave kako bi se u njima obavljale operacije katarakte i veštačka oplodnja.

„Mi u Republičkom fondu utvrđujemo kriterijume, objavićemo tačne uslove koji su potrebni da bi se privatne klinike uključile“, istakla je Lazić.

Kako je dodala, kada ustanuva ispuni uslove RFZO će sklapati ugovore i oni će biti predviđeni za jednu budžetsku godinu.

Govoreći o proceduri, Lazić je rekla da kada Republički fond sklopi ugovor sa privatnom klinikom, pacijenti će biti upućivani u te klinike samo sa zdravstvenom knjižicom i uputom kao i do sada.

Foto Tanjug/T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh