Gradovi

Varufakisov pokret za demokratizaciju Evrope

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis predstavio je u Berlinu svoj panevropski politički pokret čiji je cilj, kako je istakao, demokratizacija kontinenta. Varufakis je svoj „Pokret za demokratiju u Evropi 2025“ (Diem25), predstavio juče u berlinskom „Folksbine teatru“, mestu poznatom po levičarskom političkom aktivizmu.

BERLIN – Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis predstavio je u Berlinu svoj panevropski politički pokret čiji je cilj, kako je istakao, demokratizacija kontinenta.

Varufakis je svoj „Pokret za demokratiju u Evropi 2025“ (Diem25), predstavio juče u berlinskom „Folksbine teatru“, mestu poznatom po levičarskom političkom aktivizmu.

„Ciljano smo izabrali Berlin jer ništa se ne može promeniti u pravcu napretka bez učešća Nemačke u našem evropskom poduhvatu“, rekao je Varufakis na konferenciji za novinare pred prepunom salom.

U manifestu „Diem25“ se navodi da je cilj da se do 2025. godine ostvari „puna funkcionalnost i demokratizacija Evrope“.

Stvarno uvođenje demokratije ili dezintegracija su jedina dva rešenja za Evropsku uniju, poručio je Varufakis, preneo je RT.

„Spektakularni neuspeh EU“ da sprovede javne politike po pitanju ekonomije i izbeglica su udaljile zemlje članice i vratile ih nacionalizmu, ocenio je bivši grčki ministar.

„EU se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije u srcu Evrope, njenih institucija traje već decenijama“, naglasio je Varufakis, dodajući da je birokratski i tehnokratski sistem Unije „prerastao u autoritarizam“.

Varufakis je pozvao na snažnije evropske integracije, istovremeno zahtevajući suvernitet za svaku državu članicu.

On, međutim, nije izneo nijedan politički predlog i naglasio da će njegov novi pokret uglavnom biti forum za razmenu ideja.

Rojters je preneo da Varufakis nije rekao da li se nada da će pokret da preraste u partiju koja bi izašla na izbore.

Pokret je, prema podacima sa sajta, dobio juče podršku 2.400 ljudi.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh