Novosti online

Васић и Беђик најавили крај „бронзаног доба”

Првог дана Европског првенства у веслању које је почело на регатној стази Бецзе у Бранденбургу наш олимпијски двојац без кормилара доказао је високе амбиције на овом такмичењу, и ако се суди по резултатима квалификација једина претња му је нова британска посада.

И прошле године Милош Васић и Ненад Беђик имали су „проблеме” с Британцима док су освајали бронзане медаље на шампионатима Европе и света и на Светском купу у Луцерну. Британски чамац је сва три пута био испред њих, а у њему су веслали Фоад и Лендгриџ.

Они су ове сезоне прекомандовани у групу која конкурише за места у олимпијским четверцима и осмерцима, а нови чланови двојца Алан Синклер и Стјуарт Инес су у квалификацијама показали да су добра замена.

Наши веслачи су одрадили квалификације према плану – без расипања снаге убедљиво су победили у својој квалификационој трци, превеславши 2.000 метара за 7:01,33 минута, и пласирали се у полуфинале (данас, 11 ч).

Најопасније ривале на овом нивоу, Русе Јефременка и Подшивалова оставили су за собом више од шест секунди (7:07.60), а у полуфинале директно се пласирала и посада Пољске (7:16.08), док су Мађари (7:35.78) и Финци (7:54.06) морали у репесаж.

Тако су се Васић и Беђик реванширали Русима за пораз на овогодишњем Светском купу у Варезеу. Разлог пораза, истина за само стотинку, очигледно је био то што су Васић и Беђик променили места у чамцу, тако да је Васић био штрокер, и то их је коштало пласмана у А финале.

Наш двојац је у Бранденбургу постигао друго време квалификација, пошто су најбржи били победници треће квалификационе трке Британци Синклер и Инес с 6:57,39, а ни они као ни наши веслачи нису имали јак разлог да дају све од себе. Холанђани Брас и Стенман (7:04,15), четвртопласирани на последња два шампионата света, нису их нимало угрожавали, а у полуфинале директно се пласирала и посада Чешке са скромних 7:12,26.

У другој квалификационој трци десило се мало изненађење. Французи Шардин и Мортеле, олимпијски вицешампиони из Лондона 2012, који бране сребро освојено прошле године на Европском првенству у Познању, нису били најбржи. Њихових 7:04,49 минута надмашили су у сјајном финишу с 7:04,17 Немци Клуге и Кунерт пробивши се с трећег на прво место у последњих 500 метара.

То је потпуно нова посада, састављена од веслача који су до сада углавном веслали у неолимпијском двојцу с кормиларом и то одвојено. Клуге је на Светском првенству 2014. освојио бронзу, а Кунерт на прошлогодишњем Првенству света у Ожибелеу златну медаљу…

У полуфинале директно се пласирао и двојац Шпаније с 7:14,63.

Тако је завршен први такмичарски дан за нашу једину посаду на овогодишњем шампионату Старог континента (остале посаде се припремају за олимпијске квалификације), на који је отишла с жељом да освоји златну медаљу и тако стави тачку на прошлогодишње „бронзано доба”, када су Васић и Беђик на сва три велика такмичења освојили бронзане медаље.

То би им било велико охрабрење за наставак припрема за наступ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh