Svet

Vašington izabrao – Kurde

Ali sudeći prema komentaru Volstrit džornala, Vašington se, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućen SAD o vikendu, stvarno i odazvao, i između Turske i Kurda, izabrao – Kurde.

Erdogan je protestovao zbog dvodnevne posete Sirijskom Kurdistanu Breta Makturka, specijalnog predstavnika predsednika SAD Baraka Obame. Tokom te posete, Makturk se u mestu Kobane sastao i sa predstavnicima Demokratskog saveza Kurda koji Ankara optužuje da oružjem snabdeva Radničku partiju Kurdistana koju je vlast u Ankari označila kao terorističku i protiv nje oružano interveniše na dnevnoj bazi.

„Ko je vaš partner – ja ili teroristi iz Kobanea?“, zapitao je Erdogan. Volstrit džornal se poziva na visoki izvor u Beloj kući i tvrdi da „rastuće neprijateljstvo Turske prema kurdskim borcima u Siriji – najefikasnijem savezniku SAD u borbi sa islamskom državom – podriva napore usmerene ka što intenzivnijim borbenim dejstvima protiv te ekstremističke organizacije“.

Ruski komentatori tvrde da i akcija rusko-sirijskih snaga severozapadno od grada Alepo, koja se nastavlja sa, po nekim računicama, i 350 ruskih vazdušnih udara dnevno, čini Ankaru posebno nervoznom jer lišava Tursku mogućnosti da na bilo koji način utiče na situaciju u Sirijskom Kurdistanu.

Islamska država smanjila plate

Islamska država je, zbog teškoća sa finansiranjem, morala svojim borcima da smanji plate za 50 odsto, tvrdi naučni saradnik Bliskoistočnog foruma DŽavad al Tamimi pozivajući se na dokumentaciju ID koja mu je dopala ruku, a prenosi CNN. Ta američka televizijska stanica podseća da su se plate boraca ove ekstremističke grupacije kretale između 400 i 1200 dolara mesečno, a da su borci s porodicama dobijali dodatak od 50 dolara za ženu i po 25 dolara za dete. I Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je Islamska država u finansijskoj neprilici, pa je predstavnik tog Ministarstva Igor Konošenko pre nedelju dana izjavio da je ID smanjila plate svojim borcima za trećinu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh