• Gradovi

  Vašington post: Odustajanje SAD od Balkana, Han ne vidi kao problem

   

   

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi razmena teritorija izmedju Srbije i Kosova mogla da bude deo pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

  U razgovoru za Vašington post, tokom nedavne posete SAD, Han je izrazio nadu da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rešavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

  Govreći o mogućem prilagodjavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da „jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava“.

  „U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, poslednji delić veće slagalice… Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona“, rekao je Han.

  Po rečima evrokomesara, politički sporazum na uštrb drugih bio ni neprihvatljiv za EU.

  Povodom ocena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi Vašington post, ponudio drugačiji pristup.

  „To je neka vrsta laganog vraćanja u normalu“, rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmene region obavlja sa zemljama EU.

  Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu.

  „SAD su ranije bile u vodjstvu zbog NATO intervencije… Situacija se promenila… Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba izmedju Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog“, rekao je Han za Vašington post.

  On je rekao da je tokom i neposredno posle ratova 1990-ih, Vašington a ne Brisel bio lider politike prema regionu ali da je danas drugačije.

  SAD veoma podržavaju EU u i oko regiona ali verujem da su srećni što smo mi preuzeli vodjstvo, dodao je.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com