• Svet

  Vašington Turke stavio na led nakon obaranja su-34

  Bela kućaFoto: Beta/AP/Evan Vucci

  Taj potez američkih vlasti, koje je Rojtersu otkrio jedan neimenovani američki zvaničnik, ima za cilj da prođe neko vreme da bi se smirile povećane tenzije u odnosima između Turske i Rusije.

  Iz tog razloga Turska nije učestvovala u vazdušnim udarima u Siriji protiv ISIS otkad su 24. novembra njihovi lovci oborili ruski avion, navela su dva američka zvaničnika.

  Ta pauza predstavlja najnoviju komplikaciju vezanu za ulogu Turske u borbi protiv ISIS koja je stavila na test strpljenje američkih vlasti.

  Zvanični Vašington želi da Turska preuzme aktivniju ulogu, posebno u obezbeđenju svoje južne granice sa Sirijom, koja se smatra glavnim kanalom snabdevanja džihadista.

  SAD posebno brine deo tursko-sirijske granice dug 100 kilometara, koji Islamska država koristi za prebacivanje svojih ratnika i trgovanje.

  Američka administracija, međutim, želi i da turski vazdušni udari budu više usmereni protiv IS, iako istovremeno podržava to što Ankara vrši udare protiv pristalica Kurdistanske radničke partije (PKK), koji obe zemlje smatraju terorističkom grupom.

  Ministar odbrane SAD Ešton Karter je ove nedelje u Kongresu rekao da je većina turskih vazdušnih udara usmerena protiv PKK, a ne ISIS, ali američki zvaničnici ističu da je Turska u poslednje vreme preduzela neke pozitivne pomake, uključujući mere za obezbeđenje svojih ključnih graničnih prelaza sa Sirijom.

  IRAN IMA DOKAZE O TRGOVINI TURSKE I ISIS

  Amerikanci imaju još jedan problem sa saveznikom, jer ga svet optužuje da trguje sa islamistima.

  Iran ima dokaze o nezakonitoj trgovini naftom između Turske i Islamske države (ISIS) i spreman je da Ankari i javnosti iznese informacije o tome, rekao je iranski državni zvaničnik.

  Teheran je prikupio fotografije i video-snimke kamiona sa naftom koji ulaze u Tursku, prenosi „Raša tudej“.

  „Ako vlada Turske nije informisana o naftnoj trgovini Daeša (arapski naziv za ISIS) u toj zemlji, mi smo spremni da im stavimo informacije o tome na raspolaganje“, rekao je juče sekretar Savetodavnog saveta vrhovnog vođe Irana Mohsen Rezai, a prenela zvanična iranska novinska agencija IRNA.

  Iran, precizirao je Rezai, poseduje fotografske i video dokaze da nafta ISIS ulazi u Tursku u kamionima i spreman je da te informacije objavi.

  Ranije ove nedelje, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je mape i satelitske snimke koji, kako navodi, dokazuju da je Turska glavni potrošač nafte koju ISIS krijumčari iz Sirije i Irana.

  Rusko ministarstvo tvrdi i da su turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica umešani u te kriminalne radnje, što on poriče.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com