• BG

  VAŽAN KORAK KA VRAĆANJU UGLEDA POLICIJi

  policija

  Nebrojeno puta je Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) u svojim dopisima Ministarstvu i obraćanjima javnosti tražio dekriminalizaciju policije. Mnogo puta je ista i najavljivana, ali se dešavalo da se na tome ostane ili da se samo delimično sprovede.

  Juče je Viši sud u Valjevu osudio dvojicu bivših policijskih inspektora na ukupno 15 godina zatvora zbog primanja mita i preprodaje heroina.

  Dejan Subotić i Milan Ćulafić su 2013. godine prvi put privedeni i to zbog sumnje da su od dilera redovno primali mito u zamenu za informacije o policijskim akcijama na suzbijanju trgovine narkoticima.

  Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode. Nedugo zatim oni su uhapšeni u pokušaju preprodaje kilogram heroina istom dileru od kog su, prema navodima optužnice, primali mito.

  Heroin koji su pokušali da preprodaju ranije je zaplenjen u Kragujevcu.

  Paradokslana je situacija da se oni, koji treba da se bore protiv kriminala upuste u isti.

  Subotić je do hapšenja bio šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Odeljenju kriminalističke policije u Valjevu, a kasnije postao advokat, Ćulafić, vođa grupe za suzbijanje narkomanije u Odseku.

  Upravo ovakve situacije utiču na celokupan utisak javnog mnjenja i slabljenje poverenja građana u policiju.

  Pozitivni primeri angažovanja i zalaganja policijskih službenika ostaju zanemareni, a ovakvi slučajevi imaju veliki odjek u javnosti.

  „NPSS ostaje pri svom stavu da podržava dekriminalizaciju policije i njenu reformu, ali samo ako se ona dosledno sprovodi, od najviših do najnižih nivoa. Zataškavanjem slučajeva nezakonitog ponašanja unutar MUP-a ostavlja se prostor da se zloupotrebe dešavaju sve češće, a da policijski službenik koji naporno i pošteno radi svoj posao sve više pada u očima građana.

  Zatražićemo i da se nedavne informacije o povezanosti saobraćajca iz Bačke Palanke sa dilerima narkoticima ispitaju.

  Sektor unutrašnje kontrole (SUK) mora svoj posao obavljati kranje objektivno i nezavisno, to je preduslov da se dekriminalizuje MUP.“ rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com