Gradovi

Važno da Britanija ostane u EU, smatra 73 odsto Nemaca

BERLIN – Većina Nemaca, njih 73 odsto, veruje da je važno da Britanija ostane članica Evropske unije, dok 23 odsto smatra suprotno, pokazali su danas objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja.

Anketa, koju je za ZDF sproveo „Politbarometer“, obavljena je između 16. i 18. februara.

Nemačka je ekonomski najmoćnija članica EU i ima dosta uticaja na pregovore s Britanijom, naveo je Rojters.

U Briselu se očekuje nastavak razgovora britanskog premijera Dejvida Kamerona sa ostalim liderima država članica Evropske unije i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, nakon što je prva runda debate završena rano jutros bez konkretnog dogovora o britanskim uslovima za ostanak u EU.

Bi-Bi-Si navodi da su Kameron i Tusk završili prvi deo razgovora jutros u 05.30 sati, a razgovori bi uskoro trebalo da se nastave, do „engleskog ručka“.

Drugog dana samita u Briselu Kameron će pokušati da obezbedi sporazum kome teži uoči održavanja referenduma o ostanku ili odlasku Britanije iz EU.

Pitanje daljeg članstva Britanije u 28-članom bloku i migraciona kriza postavili su pred EU izazov bez presedana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je rano jutros novinarima da su države članice EU svim silama podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbeglica u Evropu i poručila da lideri EU žele da postignu dogovor kako bi Britanija ostala u tom bloku, iako će za mnoge zemlje biti teško da postignu takav sporazum.

Foto Tanjug, video, screenshot, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh