Gradovi

Već 11.000 zahteva za azil u Austriji

BEČ – U Austriji je ove godine već podneto oko 11.000 zahteva za dobijanje azila, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uz taj broj očekuje se još oko 8.000 zahteva za spajanje porodica lica koja imaju status azilanata, ili drugog vida zaštite, čime bi već za 50 odsto bila ispunjena ovogodišnja kvota koja je određena odlukom vlade na 37.500 zahteva za dobijanje azila.

Broj od 8.000 zahteva za spajanje porodice ne navodi se u statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega ta ustanova nije želela da da svoje viđenje da li će oni biti uračunati po pitanju dogovorene gornje granice za prihvat tražilaca azila.

Spajanje porodice je moguće kada azilant želi da dovede svoju najbližu porodicu u Austriju.

Ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc procenio je da bi ove godine 30.000 osoba moglo putem spajanja porodice doći u Austriju, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova ima daleko manje procene.

Austrija od sutra uvodi dnevne kvote, prema kojima će primati svega 80 zahteva za dobijanje azila i propuštati do 3.200 izbeglica koje traže zaštitu u nekoj zapadnoj zemlji.

Prošle godine u Austriji je 90.000 ljudi zatražilo azil.

AP Photo/Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh