Gradovi

Veća transparentnost – manja korupcija

BEOGRAD – Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da se od javne uprave očekuje sprovođenje reformi, a da to očekivanje nije uvek praćeno političkom podrškom i, posebno, odgovarajućim kapacitetima.

“MI reforme svodimo na usvajanje propisa, a njihovo sprovođenje I zaživljavanje ostaje kao neko očekivanje od te javne uprave, koja, pri tom, ne dobije ni odgovarajuće obuke, ni kapacitet, a ponekad ni političku podršku”, rekla je Udovički na konferenciji o transparentnosti lokalnih samouprava.

Prema njenim rečima, javna uprava (bez javnih preduzeća) u Srbiji po broju zaposlenih u odnosu na uprave u evropskim zemljama nije suviše brojna, precizirajući da je na sto stanovnika sedam zaposleno u tom sektoru.

“To ne znači da smo efikasna uprava. Naprotiv, nama je dovoljno da pogledamo šta ima, šta nema. Tu ima ozbiljnih viškova u nekim njenim delovima”, rekla je Udovički.

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati kaže da situacija po pitanju transparentnosti lokanlnih samouprava nije zadovoljavajuća i da je prosečna ocena 40 od 100, što je relativno nisko.

“Nema mesta preteranom optimizmu. Nezadovoljni smo situacijom u borbi protiv korupcije gde stagniramo od 2010, jer su koruptivni krugovi strahovito otporni”, rekao je Goati, dodajući da u Srbiji postoji veliki sektor kojim država upravlja.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif rekao je da Srbija može da računa na podršku te zemlje u sprovođenju reformi u javnoj upravi I ukazao na značaj dostupnosti informacijama kako bi se sprečila zloupotreba, što su osnovne obaveze Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i reformi javne uprave.

“Od državnih organa se očekuje da budu što transparentniji, jer otvaranje podataka za javnost ima veliku težinu I vodi smanjenju korupcije”, istakao je Kif.

„Jako je važno da lokalne samouprave rade na povećanju transparentnosti, da objavljuju podatke o javnim funkcionerima, jer samo na taj način građani će moći da prate I kontrolišu rad funkcionera“, rekla je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Zamenica poverenika za informacije od javnog značaja Stanojla Mandić navela je da se u najvećem broju slučajeva propisi koji se tiču transparentnosti poštuju samo u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje tih propisa.

„To se odnosi i na stanje internet sajtova, informatora o radu, na postupanje po zahtevima za pristup informacijama, uređenju procedura I praksu u vezi sa radom skupštine, budžetom I javnim preduzećima”, rekla je ona.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh