• Kultura

  Večeras počinje 48. Bemus

  BEOGRAD – Koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a predvođenim maestrom Bojanom Suđićem sa solistom Draganom Sredojevićem (violina), večeras u Kolarčevoj zadužbini počinju 48. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus), koje će biti u znaku klavira.

  Ovogodišnji Bemus će, prema rečima umetničkog direktora kompozitora Svetislava Božića, biti „sabirni centar svega onoga što je vreme proverilo“, od klasicizma do naših dana, biće zastupljeni različiti stilovi, vrhunski umetnici, ali i oni koji se „još kuju na fakultetu“.

  Sutra će se na „Koncertu mladih muzičara“ u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda predstaviti Nemanja Belaj (violina), Vuk Božilović (klavir) i Nenad Ivović (klavir).

  Muški hor „Optina pustinja“ iz Sankt Peterburga nastupiće 21. oktobra na Kolarcu, gde će 22. oktobra biti priređen autorski koncert Vere Milanković uz učešće Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički“.

  Iste večeri u „Madlenianumu“ će premijerno biti izvedena opera Stevana Hristića „Suton“ u režiji Nebojše Bradića i pod dirigenstkim vođstvom Vesne Šouc, da bi dan kasnije u Etnografskom muzeju koncert održala grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca.

  Beogradski kamerni hor publiku očekuje 24. oktobra u Sabornoj crkvi, pijanista Ratimir Martinović će uzvesti dela Vasilija Mokranjca u Svečanoj sali Skupštine grada 25. oktobra, a Simfonijski orkestar RTS nastupiće 26. oktobra na Kolarcu sa solistima Irenom Josifoskom (violončelo), Bojanom Peković (gusle), Markom Kovačem (klavir) i Nebojšom Maksimovićem (klavir).

  Petak, 28. oktobar, rezervisan je za koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa violončelistom Draganom Đorđevićem, dan kasnije pred publiku će izaći slavni pijanista Boris Berezovski, a 30. oktobra Bavarski kamerni orkestar sa Sretenom Krstićem (violina) i Natašom Veljković (klavir).

  Pobednik prošlogodišnjeg konkursa „Čajkovski“ Dmitri Maslejev nastupa 31. oktobra, a na zatvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije sa solistom Romanom Simovićem (violina).

  U Jugoslovenskoj kinoteci će 23. oktobra i 2. novembra biti prikazani snimci opera „Peleas i Melisanda“ Kloda Debisija i „Tako čine sve“ Volfganga Amadeusa Mocarta sa ovogodišnjeg festivala „Eks-an-Provansu“.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com