Novosti online

Вечерас почиње Фест

На сцени велике дворане Сава центра легендарном југословенском и српском глумцу Велимиру Бати Живојиновићу вечерас се уручује награда „Победник” за животно дело остварено у филмској уметности. „Победника” вечерас добија и шпанска глумица Викторија Абрил, некадашња Алмодоварова глумачка муза, која отвара фестивал у 19 сати, а са овом наградом у рукама публика ће видети и америчког редитеља Џона Мектирнена. Да, вечерас почиње 44. Фест!

Младен Ђорђевић (Фото Фест)

У девет фестивалских дана и ноћи у дворанама широм Београда, али и у Новом Саду и Будви, смењиваће се филмови по одабиру уметничког директора Југослава Пантелића и селектора Феста Младена Ђорђевића. Овогодишњи Фест приказаће чак 110 филмских наслова!

Уз појачане ноте гламура и популистичку оријентацију с којом омиљени београдски фестивал враћају изворним идејама његовог оснивача Милутина Чолића, тандем Пантелић – Ђорђевић потрудио се да на Фестовом менију за сваког буде понешто. А у овогодишњем филмском океану чак је 20 дебитантских филмова.

Са једним од таквих и почиње 44. Фест. Са дебитантским дугометражним филмом „Влажност” Николе Љуце, који је недавно на Берлинском фестивалу имао светску премијеру. Љуцин филм је само један од 19 филмова који ће бити приказани у Националној селекцији, у такмичарском програму „Српски филм”, о којима ће већати жири са глумцем и редитељем Драганом Бјелогрлићем као председником. Чланство овог жирија чине још и редитељи Вук Ршумовић, Невио Марасовић, глумица Козмина Стратан и фестивалски програмер Бернд Будер.

У овом такмичарском програму, жири –Предраг Мики Манојловић, Душан Милић и Дубравка Лакић– за доделу „Политикине” награде „Милутин Чолић”, такође ће наћи свог фаворита. Ова новоустановљена награда биће свечано уручена редитељу најбољег српског филма у националној селекцији.

У Главном такмичарском програму (међународни) о квалитетима 15 филмова из 13 земаља, међу којима су и Француска, Иран, Мађарска, Норвешка, Израел, Мексико, Вијетнам, Гватемала, разговараће жири на чијем је челу славни руски редитељ Павел Лунгин („Острво”), а као чланови и редитељ Дарко Бајић, глумица Христина Поповић, глумац Јанко Поповић Воларић и сценариста Гјермунд Гисволд.

Викторија Абрил јуче на београдском аеродрому (Фото Фест)

Трећа такмичарска селекција Границе нуди 11 контроверзних и субверзивних филмова који испитују ограничења и померају границе, а о најбољем филму одлучиваће жири чији је председник Слободан Шијан, а чланови Марко Његић и Драган Јовићевић.

До 6. марта на 44. Фесту којег ове године прати слоган „Бриши границе”, гледаоци ће бити у прилици да виде неке од тренутно најактуелнијих светских филмова. Међу њима су и „Аве Цезаре” браће Коен с којим је недавно био започет и 66. Берлинале, „Младост” Паола Сорентина који је после премијере на прошлогодишњем Кану освојио и неколико овогодишњих „европских оскара”, награде ЕФА Европске академије за филм.

Следе и филмови „Керол” Тода Хејнса, „Комуна” Томаса Винтерберга (главна глумица Трине Дирхолм управо је освојила „Сребрног медведа”), „Имати 17 година” Андре Тешинеа, „Jастог” Јоргоса Лантимоса, „Дипан” Жака Одијара, прошлогодишњег канског победника.

Ту су још и занимљиви филмови „Клан” Пабла Трапера (венецијански „Сребрни лав” за најбољу режију), „Неразуман човек” Вудија Алена и недавно у Берлину виђен духовити филм „Новости са Марса” Доминика Мола…

Организатори Феста осим о доброј продаји карата обавештавају јавност да ће међу овогодишњим гостима бити чланови више од 20 филмских екипа, који ће осим са новинарима разговарати и са публиком са којом ће имати контакт после пројекција.

Фест ове године излази из биоскопских дворана са приказивањем филмова „Магбет” у Народном позоришту и документарца о Џенис Џоплин у „Пароброду”. За омаж Дејвиду Боувију, али и за филмове са Викторијом Абрил обезбеђена је дворана Кинотеке. Деци и омладини намењен је програм „Плазма Фестић”, а најистрајнијим филмским ентузијастима и поноћне пројекције које се поново враћају на Фест.

Београђани су спремни за Фестов старт. Спремни су и водитељи отварања, наши глумци Тамара Драгићевић и Небојша Миловановић, али и музички дует Александра Ковач – Марко Тоља, који ће у част 44. Феста заједнички извести песму „Љубав”…

Улазница још има. Продају се по цени од 250 до 500 динара, колико треба издвојити за вечерашње свечано отварање.

Први такмичари на Фестовим конференцијама

Први аутори, учесници такмичарског програма 44. Феста, још јуче су се представили новинарима.

Аутор филма отварања „Влажност” Никола Љуца изразио је наду да ће домаћа публика вечерас подједнако добро реаговати као недавно она у Берлину, где су сале биле пуне гледалаца заинтересованих за разговор. Косценаристкиња филма „Влажност” Сташа Бајац је на питање да ли двоје главних јунака имају будућност одговорила да филм намерно има отворен крај.

„Свако може да има интимну визију онога што ће се десити, филм смо радили за гледаоце, са жељом да када изађу из сале размишљају да ли има будућности за везу између наших јунака”, казала је Сташа Бајић, док је главни глумац у филму – Милош Тимотијевић изјавио да овај филм говори „шта се дешава када се један балкански човек ожени слободоумном женом, која не жели да буде само привезак на његовој успешној каријери”.

Главна јунакиња овог филма у изврсном тумачењу Тамаре Крцуновић је према признању глумице „жена која је дуго живела несвесна својих потреба, све до тренутка када је добила импулс да промени нешто у свом животу”.

Новинарима су се представили и редитељ и продуцент филма „Палуба испод Теразија” Дејан Влаисављевић Никт и Илија Лабало који кажу да је њихов филм својеврсна реконструкција „ноар” жанра и детективског филма који је постојао и у нашој кинематографији. В. П.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh