• Gradovi

  Večernje novosti: Na proveri oko 2.000 doktorata sa privatnih fakulteta u Srbiji

  Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji, piše list „Večernje novosti“ u sutrašnjem izdanju.

  U tekstu „Pod lupom 2.000 doktorata“, list piše da su u pitanju predavači sa Univerziteta „Singidunum“, „Megatrend“, „Union Nikola Tesla“, visokih strukovnih škola i drugih privatnih fakulteta.

  List dodaje da su kontrolom diploma profesora, docenata i asistenata dovedene u pitanju i diplome studenata koje su oni ocenjivali, kao i kvalitet studijskih programa na kojima predaju.

  Član KAPK profesor Miroljub Milivojčević kazao je da su u pitanju „nevažeće diplome jer su ih izdale ustanove koje nikada nisu dobile rešenje o utvrdjivanju uslova za obnavljanje delatnosti magistarskih ili doktorskih studija“.

  Oštećeni profesori za list su naveli da je problem nastao kada je u postupku reakreditacije KAPK odlučio da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija, što je, kako su naveli, nemoguće za one koji su diplomirali pre uvodjenja „Bolonje“.

  U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo prosvete koje je kazalo da je zatražilo mišljenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ali i medjunarodnih institucija.

  Kako navode oštećeni, „posao prosvetne inspekcije je da proverava da li visokoškolske ustanove ispunjavaju sve uslove na osnovu kojih su akreditovane, a za 12 godina ni u jednoj od tih ustanova nije utvrdjen problem sa diplomama koje se sada osporavaju“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com