Svet

Većina Rusa za još jedan mandat Putinu

Putin je, podsetimo, na vlasti u Rusiji od 1999. kada je izabran za premijera. Prva dva predsednička mandata služio je od 2000. do 2008. kada je ponovo izabran za premijera. Treći predsednički mandat započeo je 2012.

Ustav Rusije predviđa da jedna osoba ne može više od dva mandata uzastopno biti predsednik. Međutim, nema ograničenja na ukupan broj predsedničkih mandata koje može dobiti ista ličnost.

Gotovo četvrtina građana Rusije, 22 odsto, izjasnilo se da bi želelo da posle izbora za dve godine predsednik Rusije bude neko drugi. Pre godinu dana takvo mišljenje imalo je 25 odsto anketiranih, navodi Sputnjik.

Na pitanje o pozitivnim osobinama aktuelnog predsednika, građani Rusije pre sveg ističu njegovo iskustvo na političkoj sceni (33 odsto), još 31 odsto njih govori o aktivnoj poziciji lidera države, a četvrtina građana (25 odsto) smatra da predsednik brani interese zemlje.

Iskazujući odnos prema predsedniku, 30 odsto pokazalo je simpatije prema njemu, osam odsto je oduševljeno njim, a 15 odsto ima neutralni stav, dok četiri odsto anketiranih ima neprijatne asocijacije vezane za Putina.

„U anketi je takođe postavljeno pitanje o filmu gde je prikazano navodno lično bogatstvo Putina, koji je emitovao Bi-Bi-Si, a koji je podigao veliku prašinu. Više od polovine anketiranih (68 odsto) nije čulo ništa o tom filmu, 29 odsto njih je čitalo o filmu i čulo za njega, ali ga sami nisu videli, a samo tri odsto je i videlo taj film“, prenosi Sputnjik.

Po mišljenju 32 odsto anketiranih, „koji poznaju rad engleskih novinara“, kako navodi ovaj ruski medij, taj film je neprijateljska propaganda protiv cele Rusije, a 22 odsto njih pretpostavlja da je to kleveta koja je usmerena protiv Putina lično. Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio u vezi sa pomenutim filmom Bi-Bi-Sija da je to čista izmišljotina i kleveta koja nema nikakvih argumenata. Anketa Levada centra je sprovedena od 11. do 14. marta ove godine na uzorku od 1.600 ljudi u 48 regiona Rusije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh