Gradovi

Većina Slovenaca protiv referenduma o azilantima

LJUBLJANA – Većina građana Slovenije je protiv referenduma o azilantima, pokazuje najnovija anketa objavljena u ljubljanskom listu „Delo“.

Na pitanje da li bi podržali da se u Sloveniji održi referendum na kojem bi se glasalo o tome koliko njihova zemlja treba da primi izbeglica, negativno je odgovorilo 51 posto, a pozitivno 40 posto ispitanika.

Takav referendum je već najavljen u Mađarskoj, a najveća slovenačka opoziciona stranka predložila je krajem ove nedelje da se i u Sloveniji održi referendum na kojem bi se odlučivalo koliko migranata koji traže međunarodnu zaštitu treba primiti.

Premijer Miro Cerar kazao je međutim da to za sada nije potrebno jer njegova vlada dobro kontroliše migrantski talas, prenosi Fena.

Predlog za održavanje referenduma podnela je Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Iako je Slovenija krajem sedmice većinom glasova prihvatila promene zakona o međunarodnoj zaštiti kojim se dodatno zaoštravaju uslovi za traženje i dobijanje azila u Sloveniji, opozicioni desni centar predlaže da se građani na referendumu izjasne o tome koliko bi migranata i potencijalnih azilanata Slovenija mogla primiti.

Opozicija izražava bojazan da će se u ovoj godini broj zahteva za azilom znatno povećati kad vrata za izbeglice zatvore velike zemlje poput Nemačke, Austrije i Švedske.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh