• Južna Srbija

  Велики јубилеј примењене уметности и дизајна на југу Србије

  Galerija Srbija 3Изложба УЛУПУДС-а и примењених уметника региона Ниш је једна од ретких традиционалних манифестација  на пољу примењене уметности и дизајна у овом делу Србије која бележи 40 година постојања.

  Током протекле четири деценије  друштво УЛУПУДС- региона Ниш  је пртрпело турбулетне периоде: од година процвата током седамдесетих и осамдесетих, када је Удружење чак имало свој Статут и Правилник, када су на годишњој изложби  излагали  искључиво  чланови УЛУПУДС-а региона Ниш, па све до деведесетих и почетка новог Миленијума када рад Удружења постепено јењава ,а чланство се постепено осипа, јер су чланови због отежане економске ситуације  били приморани да се баве нечим другим.

  У време друштвених промена изазваних  ратовима и материјалнм  кризом , дошло је дo затварања  фабрика као што је  ЕИ Ниш, МИН, NITEX, ЂУКА ДИНИЋ, ОМЛАДИНКА.., а самим тим је понестајало посла за наше индустријске дизајнере, графичке  дизајнере, дизајнере текстила, модне креаторе…  који су током низа година својом кретивношћу издвајали  у сам врх примењене уметности код нас.

  Бројне награде и признања са  републичких и светских сајмова најбоље говоре о томе. Активност друштва у целини постепено је слабила, све мањи број примењених уметника је имао прилике да се бави својим послом, тако да су  изложбе  отваране са све мање излагача.

  Због свега  тога је  Галерија савремене ликовне уметности , као матична институција,  у договору  са председником УЛУПУДС-а  Александром Павићевићем настојала да одржи континуитет  тако што је позвала на изложбу ( која је у међувремену постала изложба бијеналног типа)  и друге примењене уметнике који нису чланови УЛУПУДС-а отварајући путеве многим, пре свега младим, иновативним  уметницима.

  Имајући у виду да у Нишу постоји Факултет уметности са департманом примењених у метности од 2002.године, као и низ приватних Факултета уметности и дизајна који су  изнедрили нове генерације примењених уметника, организатор је одлучио  да пружи једнаку шансу свима  да упознају јавност са  најновијим  достигнућима из области примењене уметности  одговарајући изазовима новог доба.

  Због тога на изложби имамо паралелно са традиционалним дизајном старије генерације  и нове , свеже идеје и стремљења  које доноси младађа генерација  што чини ову манифестацију богатијом и садржајнијом.

  На овогодишњој изложби се представља 48 уметника  са готово свим  секцијама  :од сликарства, таписерије, фотографије, скулптуре, зидног сликарства,  илустрације, дизајна текстила, калиграфије, сценографије, видео рада  до најзаступљеније дигиталне штампе исказујући богат креативни потенцијал са крајње индивидуалним начином изражавања.

  Радмила Костић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com