• Novosti online

  Veliki medjunarodni karneval u Budvi okupio više od 1.200 učesnika

  Velika povorka 16. Medjunarodnog karnevala u Budvi, u kojoj je učestvovalo 50 karnevalskih grupa, održana je večeras pod sloganom „Prava ljubav nikad ne promaši“. Ulicama Budve prošetalo je više od 1.200 maskiranih učesnika karnevala iz raznih zemalja, predvodjeni Gradskom muzikom Budve i mažoretkama.

  Karnevalske grupe su prodefilovale glavnom gradskom ulicom, pozdravaljane aplauzima gradjana i turista, a zatim se ispred bine na trgu ispod starogradskih bedema predstavile izvodeći karnevalske tačke.

  Na koktelu koji je održan pre povorke, predstavnicima karnevalskih grupa su organizatori karnevala uručili zahvalnice i poklone.

  Internacionalni potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Josip Silov rekao je agenciji Beta da je karneval započet „stidljivo“, sa tri do četiri karnevalske grupe.

  „Budva je izgledala drugačije tada, bila je puno zatvorenih objekata, neuredjena trasa, bilo je siromašno, ali ponosno“, podsetio je Silov.

  On je dodao da su organizatori tokom proteklih godina ulagali veliki trud kako bi na karnevalu danas učestvovalo 50 „respektabilnih“ grupa iz 14 zemalja u Evropi.

  „Svi možemo biti ponosni što smo jedan grad, koji nije ni bio na karti karnevalskih gradova u Evropi, doveli u tu orbitu, jer je ovo sada sigurno najveći karneval u Jugoistočnoj Evropi“, istakao je Silov.

  Prema njegovim rečima, karnevali su važni jer omogućavaju mladim ljudima da razmenjuju kulturu države iz koje potiču.

  Potpredsednik opštine Budva Veselin Marković je pozdravio učesnike karnevala i rekao da se nada da će se oni i kada odu, sećati Budve i karnevala.

  „Ovo je sigurno najbolji karneval do sada u Budvi i Crnoj Gori. Budva je danas karnevalska prestonica Evrope“, ocenio je Marković.

  Direktor turističke organizacije Budva (TOB) Mladen Franović rekao je da sve ide svojim tokom kao i da je ‘abrum’, jučerašnji poziv na karneval, pokazao da će karneval biti „sjajan, fantastičan, onakav kakav su svi očekivali“.

  „Glavna povorka to potvrdjuje na pravi način, više od hiljadu učesnika iz svih delova Evrope, sve šareno, veselo, budvanski na pravi način“, ocenio je Franović.

  On je istakao da organizatore ohrabruje to što ljudi iznova dolaze i šire vesti o tom karnevalu.

  „Već imamo najave novih zaniteresovanih gradova koji će nam doći dogodine. Mislim da će Budva postati pravi primer u ovom delu Evrope kako se organizuju karnevali i fešte“, istakao je Franović.

  Karneval je održan u okviru manifestacije Karnevalske majske večeri, koja će trajati do 6. maja.

  Manifestaciju organizuju Turistička organizacija Budve, Opština Budva, NVO „Feštadjuni“ u saradnji sa Kulturnim centrom „Stara Budva“ i hotelom „Mažestik“.

  CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOETE PREUZETI OVDE

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com