Istočna Srbija

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА НИША ЗА ПРЕВЕНТИВУ- НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ ЈАВИЛО СЕ ГОТОВО 800 ПАЦИЈЕНАТА

 

И овог месеца, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, под слоганом кампање „Рак је излечив“, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа.

Према броју прегледаних пацијената, показало се да је интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру и у последњем месецу у 2018. години, било и више него задовољавајуће.

Иако су чекаонице у раним јутарњим сатима, због снежних падавина биле полупразне, током дана је све више Нишлија долазило да контролише своје здравствено стање.

Према подацима након првог пресека стања, у прва два и по сата укупно је прегледано 160 пацијената, док је око поднева, број оних који су контролисали стање вида, дисајних путева и дали крв на нализу на тумор маркере дебелог црева износио 520.

До краја радног времена медицинског особља и лекара који су се овог месеца бавили превентивом, кроз амбуланте нишког Клиничког центра прошло је готово осамсто пацијената.

Њих 214 јавило се специјалистима пулмологије, који су појединим пацијентима, сем општег прегледа плућа радили и анализу спирометријом, те је на тај начин прегледано 77 пацијената, а рендгенски преглед урадило је њих 21. Вид је данас преконтролисало 239 Нишлија, а крв на анализу дало је 332 пацијента.

Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама, и 2017. и 2018. години, подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље велико, те заиста на све начине подржавамо инцијативе Министарства здравља и ресорног министра за промоцију превентиве, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.

Овог месеца, Клинички центар Ниш и медицинско особље, посетио је и државни секретар Министарства здравља, проф. др Ференц Вицко.

Драго ми је што Нишлије брину о свом здрављу, штп показују подаци које добијамо после акција и искрено се надам да ће тако и наставити, а притом желим да похвалим и читаву организацију у Клиничком центру Ниш, која се сваког месеца показала као ефикасна и ефектна, истакао је Вицко.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова, кроз амбуланте нишког Клиничког центра прошло је укупно 775 пацијената.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање „Рак је излечив“.

Д.К.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh