• Zdravlje

  Veliko interesovanje za terapije gama nožem

  gama nožFoto: ScreenShot/YouTube

  Veliko je interesovanje i pacijenata iz inostranstva – do sada je stiglo 28 zahteva, među njima i iz Indije, a cena za strane pacijente, prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, biće 3.000 evra. Inače, troškove intervencije za pacijente u Srbiji snosi RFZO.

  „Svi tretirani pacijenti su dobro podneli tretman, odmah potom otpušteni iz bolnice. Već sada imamo 28 zahteva iz inostranstva, da njihovi pacijenti dođu ovde da budu tretirani gama nožem“, rekao je Lončar, navodeći da je cena od 3.000 evra najjeftinija u regionu i mnogo jeftinija nego u SAD ili nekim drugim zemljama.

  „Gama nož nam služi na ponos i nadam se da će do Nove godine više nego dvostruko pacijenata od očekivanog broja proći tretman, odnosno da će ih biti više od 100“, rekao je Lončar.

  Koliko je gama nož značajan za srpsko zdravstvo, ministar je ilustrovao primerom da je za prve dve nedelje više od 24 pacijenata bilo na tretmanu, a da je ranije za isti broj pacijenata bilo potrebno više od dva meseca da odu u Tursku na intervenciju, i naravno, mnogo više novca.

  Lončar je ponovio da je cilj vlade i ministarstva da Srbija postane lider u regionu u zdravtsvu.

  „Kada država omogući i stvori uslove, onda je korektno da se svi potrudimo da to iskoristimo i da kapacitete upotrebimo na najbolji mogući način, pomažući i našim i građanima iz okruženja“, rekao je ministar.

  Na gama nož i veliki broj do sada obavljenih intervencija ponosni su i u samom Centru, u kojem sve od sebe daje tim od 15 ljudi, na čijem je čelu profesorka Danica Grujičić, načelnica Neuroonkologije Klinike za neurohirurgiju KCS.

  „Vrlo smo ponosni, radimo punom parom, svi naši lekari, fizičari, radioterapeuti, neurohirurzi, tehničari su se ispostavili kao vrlo dobri, pametni i sposobni, tako da svi oni koji su se brinuli ko će raditi na gama nožu nemaju razloga za brigu“, rekla je Grujičić.

  Kako kaže, intervencije se obavljaju bez problema, a eventualne komplikacije, poput epileptičnih napada, rešavaju se u hodu, i pacijenti se ne ne odlažu.

  „Naš Centar je 348. otvoren u svetu, a prvi u regionu koji je prve nedelje uradio više od pet intervencija. Prve nedelje smo uradili 11 i istim tempom nastavljamo“, rekla je Grujičić.

  Cena od 3.000 evra je, kako kaže, pristupačna i najjeftinija u regionu, i dodaje da će cena možda biti i niža, u zavisnosti od broja zainteresovanih pacijenata, jer je cilj da što više ljudi dođe na intervenciju gama nožem.

  Intervencija gama nožem je potpuno neiznvanzivna metoda i tu nije reč ni o kakvom nožu, već o aparatatu koji zrači i omogućava tretiranje metastaza na mozgu, bez otvaranja glave.

  „To je aparat koji zamenjuje hiruršku intervenciju za promene koje su teško dostupne. Zračenje se vrši iz svih mogućin uglova, precizno, ne pogađa se okolno tkivo, odnosno tretira se samo ono što je potrebno“, objasnio je jedan od članova lekarskog tima, Koča Čičarević.

  Samo zračenje traje 17 minuta, u nekoliko faza, a trajanje intervencije zavisi od broja promena na mozgu i njihove veličine.

  Tokom same intervencije, lekari su sa pacijentom koji se nalazi u posebnoj prostoriji, povezani video i audio komunikacijom, a ubrzo nakon tretmana pacijent odlazi kući.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com