• Nacionalne Novosti

  Veljović odlazi, Rebić novi direktor policije?

  policija-mondo-stefan-stojanovic-89.jpg

  Zvanične potvrde da će Milorad Veljović posle više od devet godina provedenih na čelu Direkcije policije otići sa ove funkcije još nema, ali to bi moglo da se desi već danas, nezvanično saznaje „Politika” od sagovornika bliskog vrhu policije. Kao novi direktor policije, prema našim nezvaničnim saznanjima, pominje se Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a, koji važi za velikog profesionalca. Tokom jučerašnjeg dana spekulisalo se da Veljović odlazi u penziju, dok je prema drugoj verziji planirana njegova smena, ali u MUP-u o tome juče za Politiku nisu želeli da govore. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče, prilikom obeležavanja Dana Specijalne antiterorističke jedinice, nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li su informacije o penzionisanju Veljovića tačne, ali je rekao da će o tome obavestiti javnost narednih dana.

  Veljović je na funkciji direktora policije otkako je ona prvi put uspostavljena. Još 2006. godine imenovao ga je Dragan Jočić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova. Ostao je na čelu Direkcije policije i posle isteka prvog petogodišnjeg mandata, iako je još tada imao uslove za penziju. Tokom godina je bilo više nagoveštaja o njegovoj smeni, najčešće tokom mandata Ivice Dačića kao ministra unutrašnjih poslova.

  Imenovanje Veljovića za prvog direktora policije svojevremeno je trebalo da znači početak depolitizacije policije, odnosno odvajanja političke uloge ministra od operativnog dela policije. On će ostati upamćen upravo po tome što je kao nestranačka ličnost, kako je uvek isticao, promenio tri ministra policije i četiri vlade, počev od Vojislava Koštunice, preko Mirka Cvetkovića, do Ivice Dačića i konačno Aleksandra Vučića.

  Za vreme njegovog mandata uhapšeni su brojni šefovi kriminalnih grupa i rešeni mnogi brutalni zločini. U njegovom mandatu pokrenute su istrage 24 sporne privatizacije. Ipak, određene istrage ostale su bez sudskog epiloga, dok su neke  „pale” na sudu.

  Njegov rad kao direktora policije pratile su različite spekulacije među kojima je i da je slučajeve istraga vadio „iz fioke” po potrebi, ali ove sumnje nikada nisu zvanično potvrđene.

  Pre godinu dana saznalo se da je sin Milorada Veljovića, kada je imao samo 20 godina, zaposlen u „Farmakomu” Miroslava Bogićevića, i to u Moskvi, na poslovima stručnog konsultanta. Vlasnik „Farmakoma”, podsećamo, uhapšen je u novembru 2014. pa se spekulisalo da policija štiti Bogićevića. Kako je „Politika” pisala pre godinu dana, postojala je sumnja u opstrukciju istrage Bogićevićevog poslovanja, što se dovodilo u vezi sa angažmanom Veljovićevog sina. Veljović je tada potvrdio za naš list da je njegov sin radio u „Farmakomu”, ali da je na njegovo insistiranje napustio tu firmu, kada je saznao o čemu je reč.Veljović je rođen 1958. godine, u Svilarevu kod Novog Pazara. Školovao se u Kragujevcu, gde je na Pravnom fakultetu diplomirao. Od 1986. godine u policiji je radio na poslovima suzbijanja kriminaliteta. Bio je šef odseka za privredni kriminal, načelnik odeljenja za kriminal i pomoćnik načelnika kragujevačkog SUP-a za suzbijanje kriminala. U Upravu kriminalističke policije MUP-a došao je 2.000 godine i to na mesto načelnika Odeljenja za unapređenje operativnog postupka i kontrolu zakonitosti u radu. Tri godine je radio na mestima pomoćnika načelnika i načelnika odeljenja u službi generalnog inspektora Resora javne bezbednosti. U maju 2005. godine postavljen je na mesto načelnika Uprave kriminalističke policije, a u čin general-majora unapređen je u martu 2006. godine na predlog tadašnjeg ministra Dragana Jočića.

  Konkurs za izbor direktora policije najverovatnije će biti raspisan već početkom sledeće godine. Prvog čoveka Direkcije policije postavlja Vlada Republike Srbije na pet godina, na predlog ministra unutrašnjih poslova i na način predviđen propisima o radnim odnosima koji važe za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

   Izvor: Politika
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com