Gradovi

Velt: Izbeglice izbegavaju „balkansku rutu“

BERLIN – Izbeglice nastoje da izbegnu takozvanu „balkansku rutu“ ka Evropi zbog oštrih tamošnjih kontrola i umesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, piše nemački „Velt am zontag“ pozivajući se na podatke zapadnih obaveštajnih službi.

Kako se navodi, nekih 200.000 izbeglica trenutno se nalazi duž obala Sredozemnog mora u Libiji, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora na putu ka Evropskoj uniji, prenela je ruska agencija TAS.

Istovremeno, deo izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom – od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabeležila je ulazak više od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU prošle godine.

Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne merama koje EU ili Turska predizimaju na ograničavanju migracije.

Stručnjaci strahuju da bi do leta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmaši.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh