Gradovi

Velt: Nemačka bi mogla da zatvori svoje granice za izbeglice

BERLIN – Nemačka bi mogla da promeni svoju politiku „otvorenih vrata“ i da zatvori granice za tražioce azila, tvrdi danas nemački list „Velt am Zontag“, pozivajući se na zvanične planove u koje je imao uvid, a koji predviđaju uvođenje kontrola na svim nemačkim granicama.

Izvori bliski nemačkom ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru rekli su tom listu da je on naložio zvaničnicima da izrade planove o zatvaranju granica.

„Za De Mezijera, vreme propuštanja izbeglica je prošlo“, naveli su isti, neimenovani izvori na koje se „Velt“ u svom nedeljnom izdanju poziva.

Nemački list je ocenio da su predlozi Berlina „jasna pretnja po EU“, prenosi britanski „Dejli mejl“, uz ocenu da bi takva politika značila priznanje da je poziv kancelarke Angele Merkel izbeglicama bio poguban i zadala bi „smrtni udarac“ Šengen zoni.

Nemački plan bi podrazumevao sprovođenje takozvanih Dablinskih propisa, prema kojima zahtevi svih tražioca azila moraju da budu obrađeni u prvoj zemlji članici EU u koju uđu.

Otkako je počela izbeglička kriza, Nemačka je primila 1,1 miliona izbeglica, dok se još 2,5 miliona očekuju u narednih pet godina.

Foto/ video Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh