• Društvo

  Venecuela odbacila medjunarodne kritike zabrane opozicionaru

  Ministarka inostranih poslova Venecuele Delsi Rodriges je odbacila medjunarodnu kritiku odluke vlasti predsednika Nikolasa Madura da opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu zabrani da obavlja političke funkcije u narednih 15 godina.

  Medjunarodni pritisak je porastao već ranije, kada je Vrhovni sud Venecuele, blizak Maduru, preuzeo ovlašćenja Parlamenta u kojem većinu ima opozcija, ali je taj sud potom, pod domaćim i stranim pritiskom, odustao od te odluke.

  Predsednik Argentine Maurisio Makri je tokom vikenda ocenio da se Venecuela ne može smatrati demokratskom zemljom jer je šefu opozicije zabranila javne funkcje, te i da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine.

  Kolumbija je ocenila tu kaznu kao „dalju polarizaciju u Venecueli“, a valsti u toj zemlji su kritikovali i Meksiko Brazil.

  Ministarka inostranih poslova Venecuele Delsi Rodriges je Argentini i drugim zemljama Latinske i Srednje Amerike odgovorila da se mešaju u unutrašnja pitanja njene zemlje da bi „zadovoljile interese Vašingtona“ i iznela primedbe na kvalitet demokratskih procesa u tim zemljama, smatrajući da im to uskraćuje pravo da kritikuju Venecuelu.

  Venecuelanski opozicionar Kapriles koji je na poslednjim predsedničkim izborima osvojio 250.000 glasova manje od Madura, desetak godina je vodeća opoziciona ličnost u Venecueli, uz zatvorenog Leopolda Lopesa.

  Vodje vladajuće Socijalističke partije Venecuele optužuju opoziciju za pokušaj izazivanja krvoprolića organizovanje uličnih protesta, dok je osnovni cilj opozicije da primora vlast da raspiše predsedničke izbore pre redovnog roka u decembru 2018. godine.

  Uz politički sukob, Venecuelu koja je pogodjena i nasiljem, potresa stalna nestašica dve trećine osnovnih proizvoda, a inflacija koja je van kontrole, krajem ove godine, po predvidjanju Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), može dostići 1.660 odsto.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com