Gradovi

Verbić: Privreda još nije spremna za dualno obrazovanje

KOPAONIK – U Srbiji sada nemamo dovoljno privrednih subjekata koji su spremni da ulože u razvoj dualnog obrazovanja, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ističući da mnoge zemlje ulažu veliki novac i podstiču taj model obrazovanja.

Verbić je Tanjugu kazao da je, međutim, siguran da bi u našim školama vladalo veliko interesovanje đaka kada bi im bio ponuđen program koji garantuje siguran i dobro plaćen posao.

Ukazujući da je dualno obrazovanje model koji je zaživeo u nekim zapadnim zemljama, ministar je kazao da taj model zapravo nastaje kao posledica razvijanja privrede koja zna koji su joj profili potrebni i u kom trenutku i želi da ih „produkuje“ za svoje potrebe.

„U Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj imamo više od 150 različitih programa dualnog obrazovanja, gde se tačno zna počevši od pekara do robotičara šta se traži i u šta će industrija uložiti svoj novac“, rekao je Verbić.

Oni zaista ulažu veliki novac u to da bude što efikasnije obrazovanje i da što pre učenika „dobiju u svojim redovima“, kao zaposlenog.

Verbić je dodao da je da bi se povezalo nauka i privreda obostrano je potrebna bolja komunikacija.

Važno je da da naučnici znaju šta se traži u privredi i da se privreda više interesuje za ono što su kapaciteti naših naučnika, poručio je mimistar.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh