Gradovi

Verheijn: Nemam utisak da izbori koče reforme

BEOGRAD – Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijn izjavio je danas da Svetska banka, uprkos izborima, i dalje radi sa Vladom Srbije, a predizborni period će biti iskorišćen kako bi se postavila osnova za reforme koje će uslediti nakon glasanja.

Odgovarajući na pitanje novinara da li ima utisak da su reforme zbog izbora usporene, Verheijn odgovara da je njegovo iskustvo u poslednje dve nedelje takvo da se nastavlja sa radom, kao što i vlada nastavlja da radi.

„Nakon izbora vratićemo se na to da rešavamo ona pitanja i odluke koje u ovom trenutku ne mogu da se donesu. Definitivno ćemo ovaj period iskoristiti da se postavi osnova za ono što će doći nakon izbora, i za strukturne reforme i za popravljanje poslovnog okruženja“, objasnio je Verheijn nakon predstavljanja izveštaja Svetske banke o stavovima građana Srbije o preduzetništvu u PKS.

Upitan šta će biti s firmama u restrukturiranju nakon 31. maja, kada prestaje zaštita države od poverilaca, Verheijn je kazao da je od predstavnika Vlade Srbije čuo da će ispoštovati rokove i da će „štit od poverilaca će biti podignut 31. maja“.

„Ne znamo šta će se desiti s preduzećima nakon tog roka. Vlada je angažovala poznatu konsultantsku kuću (prim. nov. Mekinsi) koja će dati savete i pokušati da sagleda šta da bi moglo da se uradi sa preduzećima kao što su Bor, Resavica, Petrohemija“, naveo je Verheijn.

U trenutku kada te studije budu gotove, dodao je on, videće se i na koji način predložene mere mogu da se primene, ali svakako nema sumnje, zaključio je, da će se ispoštovati rok – 31. maj kada prestaje zaštita države za ta preduzeća.

EPS može da bude „regionalni igrač“

Verheijn izjavio je danas da Elektroprivreda Srbije ima potencijal da bude „regionalni igrač“, a da bi se to dogodilo, potrebno je da novi generalni direktor krene u rešavanje strukturnih problema u EPS-u.

Verheijn je naglasio da je Svetskoj banci bitno da proces izbora novog direktora bude transparentan, i da se direktor bira na osnovu kvalifikacija i zasluga.

„To će nama biti signal da sve ide u doborm pravcu“, rekao je Verheijn nakon predstavljanja istraživanja Svetske banke o stavovima građana Srbije o preduzetništvu u Privrednoj komori Srbije.

On je naveo da EPS ima važnu ulogu u privredi Srbije, ali ne može da bude regionalni igrač ukoliko struktura i menadžment ostanu kakvi su bili do sada.

„Očekujem da novi generalni direktor krene u rešavanje tih problema“, ocenio je on.

Verheijn u izjavi novinarima nije želeo da komentariše aktuelnu promenu direktora u EPS-u.

„Vlada Srbije ima pravo da promeni rukovodstvo i mi tu odluku nećemo kometarisati“, rekao je on.

Foto Tanjug, R. Prelić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh