• Gradovi

  Verhejen: Srbija uspešna, posvećena ekonomskim reformama

  BEOGRAD – Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verhejen izjavio je danas da će na predstojećoj godišnjoj Skupštini Svetske banke i MMF predstaviti Srbiju kao uspešnu zemlju koja je „okrenula list“ i posvetila se ekonomskim reformama.

  Verhejen je u intervjuu za RTS rekao da je za Srbiju planirana finansijska podrška i za iduću godinu i precizirao da je za period od juna 2016. do juna 2017. planirana podrška od 350 miliona američkih dolara, a na pitanje da li je za iduću godinu, to jest od juna 2017, planirana i veća podrška, odgovorio je potvrdno.

  „Radimo na daljoj podršci sektoru finansija, energetike i transporta“, rekao je šef kancelarije Svetske banke za Srbiju.

  Upitan da li postoje novi planovi i projekti za Srbiju, Verhejen kaže da Svetska banka i dalje sprovodi svoju strategiju.

  „Planiramo da predstavimo dva projekta bordu direktora do kraja oktobra – jedan je podrška reformi javnih preduzeća, a drugi projekat su dodatna sredstva za Koridor 10“, naveo je on, dodavši da je sledeći projekat predviđen za januar, a to je program obrazovanja dece i omladine, uz budžet podrške javnim preduzećima.

  Verhejen je rekao da je tim Svetske banke sa vladom razgovarao o tome da se nađe način da se vladi pomogne da pokaže finansijskom tržistu i tržištu kapitala da je Srbija okrenula list i „to je način da se svi problemi iz prošlosti ostave iza nas“.

  „Vlada radi na strateškom pristupu tome, koji će predstaviti narednih meseci, i to je jedno od pitanja o kojima će ministar finansija razgovarati sa potpredsednikom“, kazao je Verhejen.

  On je ukazao da je Srbija, kad je reč o ekonomskom rastu, postigla iznenađujuće rezultate, u pozitivnom smislu, s obzirom na posledice katastrofalnih poplava koje su je pogodile 2014. godine.

  „Postoje tri ohrabrujuća elementa – porast investicija koje podstiču razvoj, porast izvoza zbog investicija koje rastu, ali i, prvi put od 2008, blago povećanje potrošnje. Ta tri faktora zajedno predstavljaju dobre održive faktore da bi rast opstao. To je još bolje nego rast kao preokret, što obično može kratko da traje“, istakao je Verhejen.

  Prema njegovim rečima, posebno ohrabruje sektor građevinarstva gde je zabeležen rast od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu što, kako kaže, stvara nova radna mesta i nove prilike.

  Da bi rast potrajao, napominje Verhejen, predstoji veliki posao, pri čemu je na građanima da podrže ekonomsku incijativu i da otvaraju mala i srednja preduzeća koja su, kako ističe, osnov za dugoročni i održivi ekonomski rast.

  „Tu je potreban veliki posao narednih godina da bi se poboljšalo ekonomsko okruženje, iako je dosta urađeno po tom pitanju, i da građani budu sugurni da mogu da preduzmu određeni ekonomski rizik“, objašnjava on.

  Verhejen smatra da je problem u idejama i naglašava da su prave ideje i privlačenje pravih investicija najvažniji.

  „Tu svi moramo da pomognemo vladi da stvara te ideje. To uopšte nije jednostavno – pronaći svoje mesto na regionalnom tržištu danas imajući u vidu da ste u konkurenciji sa zemljama kao što su Bugarska i Rumunija“, zaključio je Verhejen.

  Foto Tanjug/S.Radovanović,arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com