Gradovi

Veritas: General Đukić izručen Hrvatskoj

BEOGRAD – Crna Gora je danas iz ekstradicionog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đokića, saopštio je Veritas.

Generala Đukića je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog veka.

General Đukić je optužnicom iz 1995.optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komadant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komadant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Optuženima je 1993. određen pritvor te za njima raspisana poternica na osnovu koje je i uhapšen.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv

generala Đukića, te Jovan Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Anrdića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog đela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu devedesetih na području Sjeverne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. avgusta 2015. kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je minister pravde Crne Gore, Zoran Pažin, odlučio da ga izruči Hrvatskoj.

General Đukić je peti uhapšeni Srbin na području Crne Gore po poternicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Inače, prema podacima Veritasa na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta su do sada uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 19-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Foto Tanjug/D.Peternek, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh