Gradovi

Veselji priprema ponudu za opoziciju

PRIŠTINA – Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, sačekaće da bude izabran na mesto lidera Demokratske partije Kosova i inauguraciju Hašima Tačija za predsednika, pa će inicirati dijalog sa opozicionim partijama, a na stolu neće biti isključeno ni pitanje prevremenih izbora, piše prištinska Koha ditore.

Opozicija, međutim, tvrdi da je ostavka aktuelne vlade elementarni uslov za dalji nastavak rešavanja političkog problema na Kosovu, te da prethodno treba prekinuti dijalog Beograda i Prištine i odustati od formiranja Zajednice srpskih opština.

Veselji, kako se navodi, priprema teren za početak dijaloga sa opozicionim partijama kako bi se prevazišla politička kriza.

Predsednik skupštine je, podseća se, prošle nedelje najavio da će uskoro inicirati dijalog i da će njegove ponude biti ozbiljne.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj prištinski dnevnik piše da Veselji ponudu dati kada se dva važna procesa okončaju – kada prođe inauguracija Hašima Tačija na čelo predsedništva i kada Veselji bude izabran na čelo DPK.

“Ne može ništa da se ponudi dok se ne okončaju ova dva procesa, koja su za DPK veoma važna”, navodi list neimenovani izvor.

Očekuje se, naime, da će ova dva uslova biti ispunjena za nekoliko sedmica.

Izbor Hašima Tačija se trenutno nalazi u Ustavnom sudu, a lider DPK će uskoro biti izabran.

Osim diskusija o datumu održavanja prevremenih izbora, opozicija je do sada odbila svaki poziv na dijalog. Ali prema istim izvorima, piše list, Veseljijeva ponuda neće isključiti diskusiju o datumu prevremenih izbora.

“Imajući u vidu i poslednje akcije opozicije, u kojima suzavac nije mogućnost za izlazak iz krize, postoji mogućnost za političkim stolom, na osnovu novo stvorene političke i pravne realnosti”, rečeno je Kohi u DPK.

“Stvari će krenuti svojim tokom kada Veselji postane lider DPK, kada se neće isključiti ni jedna opcija, uključujući i izbore kao poslednju opciju za prevazilaženje političke krize”, navodi list i dodaje da može doći i do poziva opozicionim partijama da učestvuju u vlasti.

Sa druge strane, za opoziciju ni jedna ponuda nije ozbiljna ukoliko vlada na čijem čelu je Isa Mustafa ne podnese ostavku.

Portparol Samoopredeljenja, Frašer Krasnići, rekao je da ne mogu očekivati ništa ozbiljno od onih koji ozbiljno rade samo iz ličnog interesa.

“Do sada, vlast je reagovala samo policijskim nasiljem i bezvrednim frazama. Ne očekujemo ništa ozbiljno od takvih osoba koje ozbiljno rade samo iz ličnog interesa”, rekao je Krasnići.

Ne želimo, kaže, ponude i pozive, već je dovoljno da neustavna vlada podnese ostavku i da se proglase prevremeni izbori.

Prema Krasnićiju, opozicija će sesti za sto sa pozicijom tek kada vlada podnese ostavku.

“Do tada ćemo se sa njima sastajati samo na ulicama i trgovima gde ćemo masovno insistirati na ostavci”, naglasio je on.

Krasnići je naglasio da dijalog nema svrhu pre ostavke, i da je to osnovni uslov za dalje rešavanje političkog problema na Kosovu.

“Pregovore sa Srbijom treba obustaviti, a bilo kakav rad na Zajednici hitno prekinuti. Posle toga možemo razgovarati o prevremenim izborima”, rekao je Krasnići.

Koha navodi da nije uspela da stupimo u kontakt sa zvaničnicima druge dve opozicione partije, ABK i Inicijativa, kako bi dobili njihov stav o Veseljijevoj ponudi.

Premijer Isa Mustafa i bivši lider DPK Tači do sada su odbacivali prevremene izbore kao mogućnost za izlazak iz krize. Oni su optuživali opoziciju kako izmišlja lažne uzroke da bi preuzela vlast.

Mogućnost izlaska na prevremene izbore poslednji je odbacio i potpredsednik DSK, Ljutfi Haziri. On je rekao da bi na nove izbore mogli da izađu samo ako o tome odluči DSK.

Posle sastanka predsedništva prošlog petka, predsednik Skupštine Veselji najavio je da će veoma brzo pokrenuti konkretnu inicijativu za započinjanje dijaloga sa opozicijom kako bi izašli iz krize.

Prema Veseljiju, poziv će biti veoma ozbiljan jer, kako je on rekao, nema demokratije bez pozicije i opozicije.

Predsednik Skupštine je rekao da je opozicija veoma bitna, “ali da i oni treba svoju ulogu da shvate na pozitivan način”.

Prema Veseljiju, sporazumom može sve da se postigne. “Ali ne ukoliko smo odvojeni i ako postavljamo ultimatume”, naglasio je on i izrazio optimizam da će opozicija prihvatiti njegovu ponudu, navodi Koha.

Foto Tanjug/ E. Tahirović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh