Gradovi

Vesić: Grad spreman za veće padavine

BEOGRAD – Grad je u potpunosti spreman za veće padavine koje su najavljene za nedelju i ponedeljak i već nekoliko dana reaguje se preventivno kako bi životi i imovina bili sačuvani, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

„Pripremljeno je oko šest hiljada džakova sa peskom i to dve hiljade u Makišu i dve i po hiljade u Obrenovcu, dok je oko 1.600 poslato u Lazarevac i 1.200 u Patin majdan u Rakovici. Plan je da se za vikend pripremi još dve hiljade džakova“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, očekuju se padavine od oko deset litara po kvadratnom metru, što ne može da napravi veće probleme u Beogradu jer kanalizaciona mreža u gradu može da primi do osamdeset litara, saopštila je Služba za informisanje Gradske uprave Grada Beograda.

On je apelovao na vlasnike splavova da provere svoje vezove, ali i na građane da povedu računa o bacanju smeća u kanale jer te dve stvari mogu da izazovu velike probleme.

Vesić je podsetio da je u proteklom periodu pročišćeno oko 55 kilometara kanala i korita reka, što omogućava da voda lakše prolazi rekama.

Dunav i Sava su u stagnaciji, a u ovom trenutku Sava je na 526 centimetara, dok je nivo Dunava na 564 centimetara, tako da je na snazi redovna odbrana od poplava.

Gradski menadžer je podsetio da se vanredna odbrana od poplava na Savi proglašava na 600 centimetara, a na Dunavu kada nivo vode dostigne 650 centimetara.

Sve druge reke u Beogradu su u koritima i pod kontrolom.

Vesić je rekaoo da je danas posetio Rakovicu, dok je gradonačelnik bio u Obrenovcu, te da će se nasipi obilaziti i tokom noći i narednih dana.

„Iako je priroda nepredvidiva, građani mogu da budu spokojni i nema mesta panici. Ipak, moramo da budemo spremni za svaku moguću situaciju, a građani pribrani i da slušaju uputstva štabova za vanredne situacije“, rekao je Vesić, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh