Gradovi

Vesić: Jedan od prvih planova adaptacije na klimatske promene

BEOGRAD – Beograd je jedan od prvih gradova u ovom delu Evrope koji ima usvojen Akcioni plan adaptacije na klimatske promene, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić na sastanku sa predstavnicima svih gradskih preduzeća i sekretarijata posvećenom sprovođenju tog plana.

„Mi smo jedan od prvih gradova u ovom delu Evrope koji ima usvojen Akcioni plan adaptacije grada na klimatske promene, koji je Skupština Beograda usvojila 23. oktobra prošle godine. Ovaj dokument je za nas veoma važan jer su klimatske promene sve značajnije u svakodnevnom životu ljudi i poslovanju grada. Zato je veoma važno da kao grad budemo spremni na to šta nas čeka narednih decenija“, rekao je Vesić.

On je naglasio da je Akcioni plan adaptacije grada na klimatske promene osnova i dodao da su na sastanku svi dobili rok da u naredna četiri meseca urade svoje akcione planove koji proističu iz ovog osnovnog plana.

„Iz tih akcionih planova proisteći će mere koje će svako preduzeće i svaki sekretarijat sprovesti, kako bismo se kao grad prilagodili. Tako će Sekretarijat za saobraćaj menjati svoje mere zbog visokih temperatura koje mogu da utiču na asfalt, Sekretarijat za urbanizam će morati da se prilagođava novim standardima u građevinarstvu, a Sekretarijat za privredu da razmotri pitanje radnog vremena“, naglasio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, svi sekretarijati i javna preduzeća imaće određene obaveze, a iz njihovih planova proisteći će određeni projekti sa kojima će Grad Beograd konkurisati za fondove Evropske unije.

„Prema nekim procenama nama će biti na raspolaganju izmeđi 600 i 700 miliona evra. Zato je današnji sastanak važan jer smo pokazali da nastavl?amo da sprovodimo akcioni plan koji nije ostao samo mrtvo slovo na papiru, što se ranije često dešavalo“, istakao je Vesić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh