• BG

  Vesić: Novcem turske agencije obnova stepeništa na Kalemegdanu

  Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će zahvaljujući donaciji turske Agencije za saradnju i koordinaciju „TIKA“ od 139.000 evra do kraja jula početi popravka Malog stepeništa, na ulazu u Kalemegdan iz Pariske ulice.

  Vesić je, saopštio je Beoinfo, rekao da četvoromesečnu obnovu tog kamenog stepeništa u stilu neobaroka, proglašenog za spomenik kulture, priprema Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture.

  „Ugovor je potpisan i novac je obezbedjen“, naveo je Vesić i dodao da preostaju formalnosti sa izdavanjem gradjevinske dozvole.

  „Malo stepenište je podignuto 1903. godine po projektu prve žene-arhitekte u Srbiji, Jelisavete Načić“, rekao je Vesić i zahvalio partnerima iz Turske čijim donacijama se na Kalemegdanu obnavljaju Damat Ali-pašino turbe i česma Mehmed-paše Sokolovića.

  Vesić je najavio da će iduće godine biti završen projekat za Muzej grada Beograda, u preuredjenoj zgradi Vojne akademije u Resavskoj 40, iz 1899. godine.

  „Tako će Muzej grada Beograda koji je osnovan 1903. godine i koji ima 132 hiljade zvaničnih eksponata koji predstavljaju istoriju našeg grada dobiti novi prostor“, rekao je Vesić i najavio da će iduće godine početi i uredjenje stare zemunske četvrti Gardoš.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com