• Gradovi

  Vesić: Ove godine 50 posto veći budžet za džez festival

  BEOGRAD – Predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala Goran Vesić izjavio je da će ovogodišnje, 32. izdanje te manifestacije biti drugačije i ambicioznije, jer su sebi dali zadatak da budžet bude skoro 26 miliona dinara, odnosno veći za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Na sednici Odbora, na kojoj su rezimirani rezultati prošlogodišnjeg festivala, Vesić je rekao da je Grad Beograd budžetom za 2016. godinu povećao izdvajanja za džez festival sa 7,5 na devet miliona i dodao da očekuju i da Ministarstvo kulture poveća iznos koji daje ovom festivalu o čemu je razgovarao sa ministrom Ivanom Tasovcem. „Biće neophodno da obezbedimo više sponzora i donatora na čemu radimo i verujem da ćemo ovaj cilj ispuniti. Budemo li uspeli, 32. Beogradski džez festival će, po imenima muzičara koji će nastupiti, biti najjači od njegovg obnavljanja 2005. godine“, istakao je Vesić.

  On je kazao i da će Organizacioni odbor učiniti sve da spisak učesnika objavi do kraja marta kako bi posetioci festivala znali šest meseci ranije koga će moći da slušaju i tako kupe ulaznice na vreme.

  Na sednici je konstatovano da Beogradski džez festival posluje drugu godinu zaredom sa dobitkom, da su prihodi od Grada Beograda, Ministarstva kulture, ambasada i kulturnih centara, sponzora i donatora iznosili 17.560.187 dinara, a svi rashodi festivala 15.121.775 dinara, što znači da dobitak iznosi 2.438.412 dinara, navedeno je u saopštenju Službe za informisanje Grada Beograda.

  Taj dobitak biće, prema Vesićevim rečima, uložen u uplatu rezervacija za muzičare koji će svirati na 32. Beogradskom džez festivalu, kao i u programe edukacije mladih o džezu od kojih je najvažniji besplatni vikend koncert pod nazivom „Džez za DŽ“.

  Na 31. Beogradskom džez festivalu, od 27. oktobra do 2. novembra 2015, učestvovalo je 104 izvođača iz 17 zemalja, u okviru 21 sastava.

  O festivalu je izvešatvalo 100 novinara od čega 17 iz SAD-a, Velike Britanije, Holandije, Poljske, Letonije, Francuske, Španije, Rumunije i Makedonije. Oni su o festivalu u Beogradu objavili 560 tekstova.

  Vesić je rekao da je prošlogodišnji festival pratilo 11.200 posetilaca što je povećanje u odnosu na 2014. godinu kada je bilo 9.300 gledalaca.

  „Osnovni utisak stranih novinara i izvođača je da Beograd ima najmlađu džez publiku u Evropi. Naša odluka da prošle godine snizimo cenu ulaznica sa 530 na 430 dinara pokazala se ispravnom, jer smo na taj način želeli da izađemo u susret mladima. To radimo nekoliko godina unazad ne samo kroz cenu ulaznica već i popularizacijom džeza kroz različite programe kao što su radionice, besplatni vikend koncerti Džez za DŽ i dajući šansu našim mladim džez muzičarima“, naglasio je Vesić.

  On je primetio da „sada kada smo odnegovali mladu džez publiku, vreme je da na džez festivalu ponudimo i programe koje želi džez publika srednje generacije koja je inače dominatna na svim drugim festivalim u Evropi“.

  Organizacioni odbor je odlučio da u saradnji sa turističkim organizacijama Beograda i Srbije pokrene kampanju u zemljama regiona kako bi na džez festivalu bilo više strane publike.

  Foto Tanjug, video/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com