Gradovi

Vesić: Za obnovu Slavije dva tendera

BEOGRAD – Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada je izmena plana Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda na osnovu koje će za nekoliko nedelja biti raspisana dva tendera u okviru obnove Trga Slavija, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

„Jedan tender je za fontanu, koja je naša obaveza, a drugi za saobraćajnicu od Bulevara oslobođenja do Autokomande, za koju tražimo saglasnost od EBRD-a“, rekao je Vesić gostujući na Studiju B, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Kako je dodao, današnja odluka će omogućiti da se u narednih nekoliko nedelja krene u raspisivanje ta dva tendera.

„Naša Agencija za investicije i stanovanje uputila je tender na saglasnost EBRD-u, a do kraja maja i početkom juna očekujemo i početak radova koji će trajati 155 dana“, naveo je Vesić.

On je posebno istakao važnost donošenja Generalnog urbanističkog plana koji se donosi posle 13 godina, kao i 19 planova generalne regulacije.

„Na taj način će više od 77.000 hektara na teritoriji Beograda biti obuhvaćeno ovim planom. To će značiti modernizaciju Beograda, stvaranje uslova za infrastrukturni razvoj Beograda, kao i mogućnost za dolazak novih investicija“, rekao je Vesić.

Kako je napomenuo, na desetine projekata godinama je čekalo na donošenje tog važnog planskog dokumenta.

Vesić je naglasio da će plan omogućiti stambenu izgradnju, otvaranje pet industrijskih zona, realizaciju projekta spuštanja Beograda na reke, izgradnju dva prstena oko Beograda, kao i tunela od Savske ulice do Bulevara despota Stefana i izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra Beograda.

Na dnevnom redu današnje sednice biće i uvođenje četiri nove kategorije za stipendije, rekao je Vesić i naveo da su to najbolji studenti, studenti sa invaliditetom, najbolji učenici i učenici sa invaliditetom.

„Za to će biti odvojeno 24 miliona dinara, ali to nije sve jer je grad osnovao Fondaciju za mlade talente, za šta je izdvojeno 12 miliona dinara“, istakao je gradski menadžer.

Ta fondacija će raspisati konkurs na osnovu kojeg će stipendirati učenike i studente, ali preko davanja sredstava za odlaske na takmičnja i nabavku opreme i instrumenata, istakao je on i dodao da grad ulaže u mlade kako bi u budućnosti mogli da učestvuju u svim velikim projektima za razvoj Beograda.

Foto Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh