Društvo

Ветеринарска станица Ниш: Вакцинисање животиња је у најбољем интересу људи

 

О значају вакцинисању животиња разговарали смо с онима који се тим послом непосредно баве – с радницима Ветеринарске станице Ниш. Наш саговорник је Никола Чуљковић, заменик директора Станице, доктор ветеринарске медицине с двадесет година радног искуства.

Ко је оснивач Ветеринарске станице и како се финансира њен рад?

Ветеринарска станица је раније била у друштвеном власништву, а од приватизације 2008. године је у приватном власништву. Финансирамо се, као и свако предузеће, од новца који зарадимо пружајући услуге корисницима. Тако је било од оснивања Ветеринарске станице, њен рад никада није био финансиран из других извора.

Колико запослених има Ветеринарска станица Ниш и каква је структура запослених?

Запошљавамо шест доктора ветеринарске медицине и седам ветеринарских техничара, а у матичној служби раде два инжењера пољопривреде. Имамо и друге раднике, у рачуноводству и осталим службама.

Којим материјалним средствима располаже Ветеринарска станица?

Имамо два објекта, у Нишу и у Дражевцу код Алексинца. Поседујемо одговарајући возни парк који користимо ради пружања услуга на терену.

Од опреме коју поседујемо, најважнија је опрема у лабораторији за хематологију и биохемију, дигитални рендген апарат, ултразвучни апарат, ендоскопски апарат, опрема за инхалациону анестезију, а располажемо и другом опремом, сагласно својој делатности.

Којим пословима се бави Ветеринарска станица Ниш? Које услуге Ветеринарска станица пружа својим корисницима? На ком подручју пружа своје услуге?

Ветеринарска станица Ниш се, првенствено, бави лечењем и превентивном здравственом заштитом домаћих животиња, укључујући и кућне љубимце. Поред тога, бавимо се дезинфекцијом, дезинсекцијом и дератизацијом и уматичењем домаћих животиња. Пружамо и друге услуге – шишање паса и мачака, имамо ветеринарску апотеку…

Конкретно, пружамо услуге у превентивној здравственој заштити, и то дијагностичке услуге (обавезно вађење крви животиња ради откривања одређених болести, праћење евентуалне појаве туберкулозе код животиња) и вакцинацију домаћих животиња.

У дијагностици болести домаћих животиња, вршимо прегледе рендген апаратом, помоћу ултразвука, ендоскопски, а обављамо и биохемијску анализу крви животиња.

Узоркујемо брисеве ради дијагностике болести животиња, који се шаљу другим установама.

Интервенишемо и у својим просторијама и на терену, хируршки и на друге начине.

Посебан сегмент нашег рада је рад матичне службе. Ради очувања расног састава домаћих животиња, спроводимо преглед расног састава, утврђујемо расни састав и одлике стоке и пратимо млечност и квалитет млека. Власници стоке плаћају за наше услуге јер је то услов да остваре право на субвенције од државе. У вези с наведеним, бавимо се и уматичењем пчелињака, обележавањем кошница и активним надзором пчелињака.

Спроводимо дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију и просторија (стамбених и пословних) и возила, као и третирање дворишта против бува и крпеља.

Испитујемо и присуство трихинеле у месу домаћих и дивљих животиња, вештачки осемењавамо краве и свиње, пружамо савете из области којом се бавимо…

Услуге пружамо корисницима на територији Града Ниша и на делу територије Општине Алексинац.

Ветеринарска станица се бави вакцинацијом животиња. Које све вакцине употребљавате ради заштите животиња?

Законом је прописана обавезна редовна вакцинација домаћих животиња. У вези с тим, постоје и обавезна дијагностичка испитивања животиња ради откривања и праћења одређених заразних болести. За живину је обавезна вакцинација против атипичне куге перади. Свиње се обавезно вакцинишу против болести која се зове црвени ветар и против класичне куге свиња.

На говедима се обавезно примењује вакцина против болести плавог језика и против нодуларног дерматитиса. На говедима је обавезно дијагностичко праћење туберкулозе и вађење крви ради откривања бруцелозе и леукозе.

Слично је с овцама, код којих се обавезно примењује вакцина против болести плавог језика и дијагностичко вађење крви ради откривања бруцелозе.

Пси и мачке се вакцинишу против беснила.

У вези с обавезном вакцинацијом и обавезним дијагностичким испитивањима је и обавеза прописног обележавања животиња, како би се пратило њихово кретање. Пси, мачке и коњи се обележавају микрочиповима, а остале животиње ушним маркицама.

Држава повремено прописује и додатну обавезну вакцинацију одређених врста животиња против неких болести, а у случајевима када се појави опасност појаве и ширења те болести код животиња у земљи или околним земљама.

Иначе, обавеза вакцинације животиња се повремено мења, зависно од процене опасности од одређене болести. Вакцинисање говеда против болести плавог језика и против нодуларног дерматитиса је уведена пре неколико година, а укинута је ранија обавеза вакцинисања против црног пришта.

Спроводимо и добровољну вакцинацију животиња, на захтев власника, најчешће кућних љубимаца. Рецимо, готово сваки власник кућног љубимца захтева вакцину против штенећака.

У чему је значај вакцинације коју спроводите?

Вакцинацијом се животиње штите од заразних болести. Тако се избегавају губици код домаћих животиња и спречава настанак материјалне штете.

Још је важније то што се вакцинацијом и дијагностичким испитивањем заразних болести животиња штити здравље и живот људи.

Туберкулоза је опасна болест која може прећи са животиње на човека. Слично је и с бруцелозом.

О опасности од беснила не треба посебно говорити, ради се о болести која доводи до смртног исхода и код животиња и код човека.

И болест свиња црвени ветар прелази на људе. Недавно смо чули за случај рођаке једне наше раднице која се заразила црвеним ветром на привременом раду у Словачкој!

Које су последице пропуштања обавезне вакцинације животиња?

Ветеринарска станица спроводи, по налогу Ветеринарске инспекције, активни надзор вакцинације домаћих животиња на терену. Притом се утврђује број вакцинисаних и невакцинисаних животиња, а власницима невакцинисаних животиња Ветеринарска инспекција налаже вакцинацију у примереном року. Уколико власник животиње не поступи по налогу, одговара за прекршај.

Да ли су на домаћем тржишту доступне квалитетне вакцине намењене животињама? Где се производе вакцине које користите? Да ли су цене вакцина сразмерне значају вакцинације животиња?

На домаћем тржишту има квалитетних вакцина намењених животињама. Вакцине за обавезну вакцинацију дистрибуира држава, али се то наплаћује.

Ветеринарски завод у Суботици производи вакцине против црвеног ветра и против класичне куге свиња. Остале вакцине се увозе, као и препарати за обавезно дијагностичко праћење болести животиња.

До пре неколико година, стање је било другачије. Добар део вакцина намењених животињама је производио Ветеринарски завод Земун, који је, после приватизације, престао да се тиме бави.

Уопште гледано, структура добављача лекова у ветерини у Србији се знатно променила. Раније је било озбиљних домаћих произвођача лекова који су се бавили производњом и лекова за животиње, пре свих „Здравље“ из Лесковца и „Хемофарм“ из Вршца. Сада је та производња знатно смањена или потпуно замрла. Око 90% лекова које користимо је из увоза.

Што се тиче цене вакцинације, једна ствар је потпуно јасна. За сваког власника животиње је јефтиније да плати вакцину него да изгуби животињу.

Да ли вакцинација животиња има штетних последица и којих? Да ли је оправдано избегавати вакцинацију животиња?

За сваку вакцину која се појави на тржишту, произвођачи указују на могуће штетне последице, а које зависе од стања животиње која се вакцинише – да ли је здрава и да ли очекује принову. Приликом вакцинације, води се рачуна о могућим штетним последицама и вакцинација се, по потреби, одлаже до оздрављења животиње или до доласка принове.

Скривених штетних последица вакцинације животиња нема.

Вакцинација не може да утиче на смањење продуктивности домаћих животиња или на квалитет производа који се добијају од домаћих животиња. Не постоје на тржишту вакцине које би довеле до тако нечег.

Апсолутно је у интересу корисника било којег прехрамбеног производа животињског порекла да тај производ потиче од вакцинисане животиње. Невакцинисана животиња, иако не показује симптоме неке заразне болести, може бити у стању инкубације и пренети заразу на човека. Тиме се не треба играти.

Ниш, јун 2019. године

Текст и фото: Љубомир Костић

(Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ниш. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh