Gradovi

Vikiliks otkrio detalje vojnog plana EU protiv izbeglica

MOSKVA – Sajt „Vikiliks“ objavio je poverljiva dokumenta u kojima se otkrivaju detalji plana vojnih operacija Evropske unije protiv priliva izbeglica u Evropi, javila je Raša tudej.

Izveštaj je sastavljen 29. januara ove godine, a napisao ga je komandant operacije i kontra-admiral italijanske mornarice Enriko Kredendino za Vojni komitet EU i Komitet za politiku i sigurnost EU.

U dokumentu se navode statistički podaci o talasu izbeglica i detalji izvedenih i planiranih zajedničkih akcija snaga zemalja EU u Mediteranu.

U izveštaju se, takođe, vrši pritisak na odgovorne organe EU da pomognu u ubrzanju procesa formiranja „pouzdane“ vlade u Libiji, od koje se očekuje da pozove snage EU da operišu u njenim teritorijalnim vodama, a kasnije da izda dozvolu o proširenju vojnih operacija na kopnu.

Izveštaj se pojavio pre manje od pet meseci od kako je objavljeno da će u „Operaciji Sofija“ učestvovati 22 zemlje i 1.300 ljudi koji bi presretali i oduzimali sumnjive brodove u Sredozemnom moru.

Cilj operacije je, prvenstveno, razbijanje lanca krijumčarenja ljudi, a ne sprečavanje priliva izbeglica, naveo je Institut za bezbednosne studije EU koji je u dokumentu istakao da operacija počinje 27. jula 2015. godine.

Institut je, međutim, naglasio da je neizvesno da li će operacija ikada moći, iz pravnih ili političkih razloga, da ostvari svoj mandat, odnosno da „neutrališe mrežu krijumčara kroz odvraćanje ili otvorenu prinudu na libijskoj obali i kopnu“.

Takođe, navodi se da bez obzira što države članice EU podržavaju operacije, samo nekoliko njih imaju veštinu i iskustvo za takve misije.

U dokumentu je naglašeno i da operacija ne može biti rešenje za izbegličku krizu.

AP Photo/Petros Giannakouris

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh