Novosti online

Википедија на српском сутра обележава 13. рођендан

Википедија на српском језику обележиће сутра 13 година од настанка.

Јубилеј ће, како је најављено, бити обележен окупљањем уредника Википедије у канцеларији у Београду.

Википедија на српском језику настала је 2003. године захваљујући ентузијазму неколико добровољаца Викимедије Србије, који су почели да је стварају, након раздвајања Википедије на српскохрватском језику на српску и хрватску верзију.

У првој години Википедија на српском језику је имала 150 чланака, а цамо три године касније достигнуто је 100.000 чланака.

Данас Википедија на српском језику има више од 330.000 чланака, 175.470 регистованих корисника и 914 активних уредника.

„Википедија је постала синоним за енциклопедију, што нисмо ни претпоставили да ће се десити када смо почели да је стварамо пре 13 година”, изјавио је председник Викимедије Србије Филип Маљковић и додао да је оно што је истрајало јесте идеја слободног знања, које треба да буде доступно свима.

Маљковић верује да ће увођење визуелног уређивача привући нове уреднике и олакшати њихов допринос Википедији на српском језику.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Своје активности усмерава на пружање подршке развоју Википедије кроз бројне програме и пројекте – образовни програм (писање семинарских радова на Википедији), радионице уређивања Википедије, уређивачке маратоне, годишње и микро грантове. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh