• Gradovi

  Viktor Ponta ostao bez doktorske titule zbog plagijata

  BUKUREŠT – Bivšem rumunskom premijeru Viktoru Pontu oduzeta je danas doktorska titula u oblasti prava nakon što je optužen za plagijat, što je prvi takav slučaj u toj zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo obrazovanja Rumunije.

  „Povlačimo doktorsku titulu koju je gospodinu Ponti dodelio Univerzitet u Bukureštu“, navodi se u saopštenju koje je potpisao ministar obrazovanja Mirča Dumitru, prenosi AFP.

  Nacionalni savet za potvrđivanje titula, diploma i univerzitetskih sertifikata podržao je 27. jula raniji zaključak akademskog odbora da je Pontin rad plagijat, nakon što su tri grupe različitih eksperata 2012. godine utvrdile da je reč o plagiranju.

  Naučni časopis „Nejčer“ je 2012. godine objavio da je više od polovine Pontinog doktorata plagijat rada dvojice rumunskih profesora prava.

  Njegova disertacija ima 432 strane, a pisana je 2003. godine na temu Međunarodnog krivičnog suda.

  Ponta je negirao da je reč o plagijatu, odbacivši optužbe kao „političke napade“, ali je priznao da nije uvek navodio izvore citata u fusnotama.

  Kada je došao na vlast 2012. godine, Ponta je odbacio jednu od komisija koje su bila zadužene za proveru osnovanosti optužbi za plagijat i izmenio sastav druge komisije kako bi u nju uključio ljude koji su bili naklonjeni njegovom stavu, navodi francuska agencija.

  Međutim, Ponta je imao ozbiljnije probleme od doktorske teze, pa je tako u novembru prošle godine, posle masovnih protesta zbog požara u noćnom klubu u kom su 64 osobe poginule, podneo ostavku.

  Trenutno mu se sudi na osnovu optužbi za proneveru i pranje novca i utaju poreza.

  Agencija AP napominje da su rumunski političari često bili optuživani za lažiranje doktorskih disertacija.

  Foto screenshot-balkaneu.com

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com