Gradovi

Vinarija „Levač“ ugovorila izvoz 500.000 litara vina

REKOVAC – Generalni direktor Vinarije „Levač“ iz Rekovca Dragoslav Radenković izjavio je Tanjugu, da je ova Vinarija ugovorila izvoz pola miliona litara vina, što je 70 odsto trenutne proizvodnje.

„Ove godine počeli smo izvoz na tržišta Švajcarske i Nemačke i spremamo prve količine za Liban, Tursku i Rumuniju, dakle svu proizvodnju koju trenutno imamo, pripremamo za izvoz“, rekao je Radenković.

Vinarija „Levač“ je jedna od starijih vinarija u ovom kraju, podignuta 1952. godine, sa dobrom tradicijom u proizvodnji grožđa, vina i žestokih pića. Posle obnove, vratili smo se i na domaće i na evropske tržište, istakao je Radenković.

„To je na neki način i priznanje da Vinarija ima dobre proizvode i polako stvaramo brend koji će doprineti da se Vinarija i dalje dobro pozicionira, pre svega na domaćem tržišti što nije lako, s obzirom na jaku konkurenciju vina iz uvoza, pre svega vina iz Južne Amerike, Evrope, italijanska, španska i francuska, tako da smo mi sve u svemo vrlo zadovoljni“, rekao je Radenković.

Vinarija „Levač“ je juče na Drugom Sabori vinara i vinogradara Levča dobila dve nagrade za kvalitet vina u kategoriji belih i roze vina, između vina od 101 proizvođaca koja su bila na oceni, a Radenković je dodao da se nada da će „sa dobrom tehnlogijom koju imamo i uz unapređenje tehnologije i uvođenje dobrih standarda uspeti da pariramo i najrenomiranijim proizvođačima vina u svetu“.

„Oko 70 osto proizvodnje ide u izvoz, ove godine se nadamo da ćemo ostvariti oko 500.000 litara vina u izvoza. To su već ugovorene količine. Može se destio da se te količine povećaju“, istakao je Radenković.

On je rekao da ova Vinarija ne izvozi na tržište Ruske Federacije.

„Imali smo mnogo ponuda primamljivih, međutim rusko tržiste ima relativno niske cene, mi imamo dobra i kvalitetna vina i nemamo interes da trenutno izvozimo u Rusiju“, dodao je Radenković.

Vinariji „Levač“, juče je na Saboru u Rekovcu uručen sertfikat HASAP standard, sistem bezbednosti hrane – vina.

Ova vinarija ima vlastitih 36 hektara vinograda na kojima gaji sorte: šardone, italijanski i rajanski rizling, game, kabernet sovinjon, frankovku…

Smeštajni kapacitet Vinarije je tri miliona litara, a kapacitet punionice je šest miliona litara na godišnjem nivou.

Foto Tanjug/J.Pap, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh