• Novosti online

    ВИНСКИ ПОДРУМ МАЛЧА – ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВИНСКО ВРЕМЕ

    Богатство историјско туристичке и несвакидашње понуде Ниша оплемењено је и развојем винског туризма. На само неколико километара од Ниша, уз ауто пут Ниш Софија, на путу римских императора Подрум Малча из 1903. године представља јединствену више-вековну синтезу путева вина који су се на овим просторима укрштали, мимоилазили, прожимали и на крају спојили у бајку вредну помена.

    Подрум ту бајку прича кроз свој несвакидашњи спој традиције и културе Римских императора, Српских владара и старих мајстора вина.

    Лубитеље вина и историје на, може се рећи, јединственом месту могу доживети “Путовање кроз винско време” обилазећи четири винске куће из четири различитих временских епоха и упознати толико начина неговања вина.

    Римска кућа – подрум са амфорама је највећа атракција која ће вас вратити у далеку прошлост, у срце винске приче где можете пробати вина каква је пио и сам Цар Kонстантин Велики. Амфоре су најстарији вински судови из Грузије, које је винарија Малча прва донела у Србију и тиме оплеменила винску понуду наше земље.

    У осам глинених амфора од по 2000 л. закопаним у земљу, вино дуго мацерира на покожици стварајући необична вина необичних укуса. Ниш и Србија се могу похвалити, да су овогодишњи победници на првом међународном оцењивању вина из амфоре које је одржано у Грузији. Бело вино Царица Јелена, добитник је златне медаље са 90,8 бодова, док је Kонстантин Велики – црвено вино купаже каберне совињона и мерлоа добио бронзану медаљу.

    Немањића кућа – подрум са дрвеним бачвама у ком се производе рујна вина. У време Немањића пила су се рујна вина, па овде можете пробати розе вино од аутохтоне сорте Црна Тамјаника.

    Српска кућа средине XX века – подрум у коме се вина негују у бетонским ферменторима – где можете пробати црвено полуслатко вино Kалча, неговано по старој нишкој рецептури

    Савремена Винарија – где се вина негују по најсавременијој технологији у инокс ферменторима, из које се родила премиум линија која носи назив АНОНYМУС.

    Kруна винског комплеса Малча је завршетак путовања, ресторан у римском стилу где вам уживање на тераси окруженој виноградом употпуњују јела по рецептурама наших предака. Ту је и продавница домаћих вина, ракије и сирћа из које свој ужитак можете продужити и након боравка у винарији.

    Љубав ствара све, зато је баш овде створено и Вино за двоје, са осмехом поручује срдачни тим Винског подрума Малча, који тврди да му је основни циљ производња среће!

    Klikni za komentar

    Odgovori

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

    Na Vrh
    Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com