Novosti online

Више места за крагујевачке малишане

Крагујевац – „Врабац” и „Чили Вили” су прва два приватна обданишта у Крагујевцу која су добила сертификат за рад, а од првог септембра ове године имаће исти статус као и 15 дечјих вртића који раде у оквиру јавних предшколских установа „Нада Наумовић” и „Ђурђевдан”. У градској управи очекују да ће до нове школске године потребан сертификат добити још два или три приватна обданишта која ће, такође, моћи да приме децу за коју претходних година није било места у градским вртићима.

Према одлуци Скупштине града, цена боравка деце у приватним и градским обдаништима биће иста, па ће родитељи, без обзира за који се вртић одлуче, месечно издвајати 3.430 динара. У складу са законом, и приватна обданишта ће моћи да рачунају на субвенције локалне управе која је дужна да финансира 80 одсто економске цене боравка деце у вртићима. За ову намену град ће ове године издвојити 30 милиона динара.

У Крагујевцу се до пре две године није поштовао Закон о предшколским установама, па је велики број родитеља поднео тужбе, тражећи да им се врати новац који су уплатили.

Према раније постојећим скалама, родитељи са високим примањима су били у обавези да плате пуну економску цену која је износила више од 11.000 динара по детету. Такав незаконит обрачун цене боравка деце у вртићима је укинут, али оштећени родитељи тиме нису изгубили право да преко суда затраже повраћај новца.

Град је своје обавезе сада ускладио са законом, каже ресорни већник Борис Ковачевић, напомињући да ће са укључивањем приватних обданишта у систем јавних предшколских установа до крагујевачких вртића стићи и један број малишана који су претходних година, због недовољног броја места, остајали „испод црте”.

Ово повећање капацитета ипак неће бити довољно да се проблем до краја реши, будући да у граду тренутно има око 2.000 девојчица и дечака која не могу да се упишу у обданишта, иако њихови родитељи на то имају право. Према проценама надлежних, Крагујевцу је потребно још десетак дечјих вртића, а изградња последњег таквог објекта на Денином брду, обданишта „Цветић” које је почело са радом 2010, коштала је 200.000 евра.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh