• BG

  Više od 15.000 posetilaca u 8. Noći istraživača u Beogradu!

   

  Pod sloganom “Znanje na prvi ogled”, 29. septembra od 17 do 22 časa održana je, u 11 gradova Srbije, 12. Evropska Noć istraživača.

  Vetar i hladno vreme nisu uspeli da spreče mlade roditelje s decom, školarce i tinejdžere da prošetaju ulicama Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije i Petnice, upoznaju se sa temom savremenih migracija, upoznaju istraživače, saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se ali i nauče nešto korisno i novo.

  Noć istraživača zvanično su otvorili šef sektora operacija EU Delegacije u Srbiji, Štefen Hudolin (Steffen Hudolin), otpravnik poslova i prvi savetnik ambasade Francuske u Srbiji, Nikola Faje (Nikolas Faye), predstavnik Evropske komisije, Pšemek Jankovski (Przemyslaw Jankowski) i koordinatorka ReFocuS projekta Noći istraživača, dr Tanja Adnađević, iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”.

  U Beogradu jedna od najposećenijih lokacija bio je Francuski institut ali i Galerija nauke i tehnike SANU, Naučni klub Beograd, tradicionalno lokacije na Kalemegdanu, BIG Fashion i Muzej Vuka i Dositeja.

  O biodiverzitetu, tumačenju ljudske prirode i njene raznolikosti, tradicionalnim i umetničkim zanatima koje su migranti iz afričkih, karipskih i azijskih zemalja doneli u Evropu posetioci su pažljivo slušali u Francuskom institute punih šest časova, koliko je trajala 12. Evropska Noć istraživača.

  Prava euforija mogla se osetiti u Galeriji nauke i tehnike SANU, gde su se najmlađi zabavljali uz izložbu “Nauka kroz zabavu”, koja je predstavila 18 vizuelno atraktivnih i interaktivnih eksperimenata, gde su na jednostavan i primamljiv način objašnjeni različiti fenomeni iz oblasti fizike.

  Na Kalemegdanu “vladao” je duh šume, zahvaljujući ekipi koja je duh šumarstva predstavila na poseban i drugačiji način. Znanje iz narodne medicine, preneseno je iz prve ruke posetiocima Noći istraživača koji su želeli da saznaju sve o “biljkama za boljke”, dok se druga ekipa istraživača trudila da objasni zašto je važna etnologija, nauka o narodima, kako su migracije i naivna umetnosti usko povezani. Zašto je veštačka inteligencija važna i kako valjano posmatrati robote, kako astronauti obavljaju svakodnevne poslove dok su u svemiru i čime se bave dok su “tamo gore”, i šta se dešavalo u Petnici kao posledica konkursa Naučni inkubator, koji je organizovan u prošlogodišnjoj Noći istraživača su samo neka od pitanja, na koja su odgovore dali istraživači poslednjeg petka u septembru 2017. Šta je koevolucija a ko ima “zlatno lice” saznali su empirijski radoznali tinejdžeri u 8. Noći istraživača u Srbiji.

  Prava zvezda ovogodišnje Noći istraživača bila je doktorka teorijske fizike, Špankinja, Alisija Sintes (Alicia Sintes), koja je u Naučnom klubu Beograd samo u Noći istraživača govorila o  gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo a koji su konačno detektovani 2016.

  Koncept u kome nauka prilazi publici, predstavljanjem u Big Fashion tržnom centru, pokazao se veoma uspešnim, pa je nekoliko hiljada posetilaca učestvovalo u zanimljivim i interaktivnim eksperimentima iz fizike i hemije a predstavili su se speleolozi koji su predstavili publici jednu speleološku ekspediciju.

  U Muzeju Vuka i Dositeja se pričalo o vezi muzike i migracija, Vukovim putovanjima na kojima je zapisivao reči guslara, o Kolumbu, Servantesu i migracijama.

  Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično su označili neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

  Osma Noć istraživača u Srbiji, ispunila je svoj cilj: mladi naučnici su svoj posao i znanje približili svim razigranim umovima a dobra atmosfera, raspoloženi mladi ljudi, istraživački poziv, spakovan u prijemčivo i zabavno ruho, kao i vedro veče, obeležili su ovu Noć istraživača.

  1. Evropska Noć istraživača održana je u 340 gradova i 26 država. U manifestaciji je učestvovalo million građana i 18.000 istraživača, širom Evrope.

  Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

  Svi sadržaji bili su besplatni.

  Prijatelji i sponzori Noći istraživača su DOGA digitalna i ofset grafika, Alma Quatro, Info media group i Big Fashion tržni centar.

  Ekipa ReFocuS projekta se zahvaljuje na podršci i praćenju medijima, partnerima, sponzorima i posetiocima!

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com