BG

Više od 400 srednjoškolaca razgovaralo je o Evropi sa ambasadorom Fabrizijem i ministrom Šarčevićem na promociji EVROPA Dnevnik 2019-2020

 

 

Beograd,  decembra 2019. – Istorija Evropske unije, funkcionisanje njenih institucija, EU i Srbija, ljudska prava, mitovi o Uniji, volontiranje i studiranje u Evropi kroz program ERAZMUS+ i zanimljive činjenice o državama članicama EU samo su neke od tema koje se nalaze u 10. jubilarnom izdanju Evropskog dnevnika 2019-2010.

Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo prosvete, omladine i tehnološkog razvoja Republike Srbije promovisali su Dnevnik u Kulturnom centru Vlada Divljan, zajedno sa studentima i popularnim infuenserima Danilom Badnjar Chodom i Leom Stanković.

Događaj je održan u formatu otvorene debate pod nazivom „Hajde da razgovaramo o Evropi“. Više od 400 učenika trećih razreda iz 7 srednjih škola i dve međunarodne škole u ​​Beogradu vodili su zanimljivu debatu o EU i šta za njih ona znači sa ambasadorom Semom Fabricijem, šefom Delegacije EU u Srbiji i Mladenom Šarčevićem, ministrom obrazovanja, omladine i tehnološkog razvoja.

Više od 28.000 primeraka srpskog izdanja dnevnika podeljeno je svim srednjim školama u Srbiji. Dnevnik je prvi put dostupan na engleskom jeziku, a gotovo 300 primeraka poslato je međunarodnim školama u Srbiji.

„Evropski dnevnik je veoma uspešna inicijativa koju sprovodimo zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije“, ocenio je ambasador Fabrici, koji je sa učenicima razgovorao o vrednostima EU.

“Osnovne vrednosti na kojima počiva EU su mir, otvorenost demokratske vrednosti, raznolikost. Govorio sam sa učenicima da je EU otvorena, ne samo prema Srbiji nego i prema svetu. Saradjujemo na tome da Srbija što pre pristupi velikoj evropskoj porodici”, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Ministar Šarčević istakao je da se u Srbiji sprovodi sveobuhvatna reforma obrazovanja koja ima za cilj da obrazovni sistem u Srbiji bude na nivou sa onim u visoko razvijenim zemljama. Takođe je rekao da je Evropska unija pozitivno ocenila reformske procese u Srbiji.

„Sada radimo na novoj Strategiji obrazovanja za 2030. godinu. Najvažnije je promeniti model podučavanja i učenja, naučiti studente kako da integrisano stečeno znanje sprovedu i u praksi“, rekao je ministar Šarčević.

Učenici su pozvani da učestvuju na konkursu „Evropa i ja“, koji je takođe deo Dnevnika. Učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda mogu učestvovati u jednoj od pet kategorija – fotografija, dizajn dizajna za Dnevnik 2020/2021, video formati, strip / karikatura i multimedijalni format (veb stranica ili dizajn mobilnih aplikacija). Petnaest najboljih radova (po tri u svakoj kategoriji) putovaće na sedmodnevno nagradno putovanje u maju 2020. godine u Italiju, Austriju i Mađarsku.

Od 2003. godine, EU je donirala više od 100 miliona EUR za reformu sektora obrazovanja na svim nivoima. Neki od rezultata su: rekonstruisane i opremljene škole i fakulteti; izgrađeni su novi vrtići širom Srbije i više dece je uključeno u predškolsko obrazovanje; podrška uključivanju svakog deteta u kvalitetno i svima dostupno obrazovanje; uveden je posao pedagoških asistenata; podrška relevantnijoj i kvalitetnijoj reformi stručnog obrazovanja; uveden je sistem funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, itd.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh