Gradovi

Više od 50 grobnica na teritorijama koje je kontrolisala IS

LONDON – Izaslanik UN Jan Kubiš rekao je danas da je na teritorijama u Iraku koje je nekad kontrolisala tzv. Islamska država otkriveno više od 50 masovnih grobnica, prenosi Bi-Bi-Si.

Kubiš je rekao pred Savetom bezbednosti UN da je to dokaz strašnih zločina koje su počinili pripadnici IS.

Grobnice su otkrivene proteklih meseci kako su teritorije preuzimane od IS, a među poslednjim je, u aprilu, otkrivena grobnica u Ramadiju, sa posmrtnim ostacima 40 ljudi.

Kubiš je rekao da međunarodna zajednica treba da preduzme korake kako bi se osiguralo da pripadnici IS budu pozvani na odgovornost.

Grobnice su pronađene i u Sindžaru na severu Iraka, u blizini Anbara na zapadu te zemlje i u Tikritu na severu, a među ubijenima su irački vojnici, žene, Jazidi.

Kubiš je osudio ubistva, otmice, silovanja i mučenja kojima su od strane IS bili izloženi Iračani i dodao da se ti zločini mogu okarakterisati kao zločini protiv čovečnosti, ratni zločini, pa čak i genocid.

Prema njegovim rečima, uprkos stalnom i vidljivom napretku u borbi protiv IS, ta organizacija i dalje predstavlja značajnog neprijatelja koji neprekidno prilagođava svoju taktiku i vrste napada.

Kako je dodao, IS se ne može pobediti samo vojnim sredstvima.

On je pozvao na akciju da se iskorene uzroci nasilnog ekstremizma.

Prema njegovoj oceni, humanitarna kriza u Iraku i dalje je jedna od najvećih u svetu jer je pomoć potrebna trećini stanovništva, odnosno za više 10 miliona ljudi.

Foto Twitter/@euamiri

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh