• Gradovi

  Više od polovina stranaka registrovane kao manjinske

  Više od polovine stranaka u Srbiji registrovano je kao manjinske, a istovremeno manje brojne nacionalne manjine gotovo su nezastupljene u parlamentu zbog čega je potrebna reforma u toj oblasti, kaže programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer.

  BEOGRAD – Više od polovine stranaka u Srbiji registrovano je kao manjinske, a istovremeno manje brojne nacionalne manjine gotovo su nezastupljene u parlamentu zbog čega je potrebna reforma u toj oblasti, kaže programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer.

  Za registraciju stranke nacionalnih manjina je potrebno deset puta manje potpisa, kao i manje novca, a i lakše se dolazi do poslaničkih klupa, pa nisu isključene manipulacije statusom, objašnjava on.

  Burazer podseća da za stranke nacionalnih manjina ne postoji cenzus već prirodni prag od 0,4 odsto glasova, te je za osvajanje jednog poslaničkog mesta potrebno 15.000 glasova.

  „Uočen je problem da ne postoji odredba koje se to stranke mogu smatrati manjinskim. Dovoljno je da se izjasne kao stranke nacionalne manjine, a da u svom ideološkom profilu ne postoji momenat zaštite manjina“, objašnjava on.

  To je jedan od razloga zbog čega je potrebna reforma, kaže Burazer i dodaje da su dve stranke u poslednja dva izborna ciklusa ušle u skupštinu kao manjinske, a da se ne bi moglo reći da to jesu.

  Među razlozima za reformu, Burazer navodi i to što je Srbija potpisala nekoliko bilateralnih sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina, a u dva sporazuma se pominje i pitanje prezentacije manjina u parlamentu.

  Reč je o sporazumima sa Hrvatskom i Rumunijom, rekao je Burazer Tanjugu.

  Što se tiče sporazuma sa Hrvatskom, tu je jasno rečeno da su se tadašnja SCG i Hrvatska obavezale da osiguraju predstavljanje nacionalnih manjina u zakonodavnim telima na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

  Prema njegovim rečima, ukoliko se promeni izborni sistem u Srbiji u smeru smanjivanja broja poslanika, to automatski onemogućava da postojeći sistem opstane i to samo po sebi nameće temu reforme reprezentacije manjina.

  „Veliki broj rešenja je u opticaju i zavisi od tipa izbornog sistema. Dobro je što se mora osigurati predstavljanje nacionalnih manjina, bilo kroz rezrevisana mesta ili nešto slično kao što imamo sada, ali u drugačijem formatu“, rekao je Burazer.

  Programski direktor Centra savremene politike predstavio je danas u beogradskom Medija centru policy brief „Reforma sistema reprezentacije nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini Republike Srbije“ u kome je navedeno da bi reforma političkog sistema bila prava prilika za sprovođenje reformi i u oblasti predstavljanja nacionalnih manjina u parlamentu.

  Preview

  TODOROVIC STIPLIJA, POPOVIC, BURAZER, BASIC, NOVAKOVIC

  Slide

  ALEKSANDRA POPOVIC

  Slide

  NEMANJA TODOROVIC STIPLIJA

  Slide

  NIKOLA BURAZER

  Slide

  TODOROVIC STIPLIJA, POPOVIC, BURAZER, BASIC, NOVAKOVIC

  Slide

  TODOROVIC STIPLIJA, POPOVIC, BURAZER, BASIC, NOVAKOVIC

  TODOROVIC STIPLIJA, POPOVIC, BURAZER, BASIC, NOVAKOVIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com