• Gradovi

  Više sredstava za nerazvijena područja, pomoć prerađivačima

  CRNA TRAVA – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će država u narednom periodu odvojiti više sredstava za poljoprivredu u nerazvijenim područjima, a da će se insisitrati na prerađivačkom sektoru.

  Nedimović je obišao mlekaru i farmu „Šurik invest“ u Travnom Preslatu, kod Crne Trave, navodeći da je to tipičan primer saradnje privatnog investitora, lokalne samouprave i države.

  „Imamo tri subjekta koji su udružili svoja sredstva i aktivnosti. Lokalna samouprava je dovela deo infrastrukture, privatni investitor je imao ideju, sredstva i znanja da pokrene čitav ovaj proces od početka do kraja“, rekao je Nedimović.

  Država, dodao je ministar, insistira na prerađivačkom sektoru i daje sredstva za nabavku opreme, između ostalog i za farmu u Travnom Preslatu.

  On je naveo da će država ubuduće još više sredstava odvajati za područja koja spadaju u četvrtu grupu po razvijenosti, te da će se raditi na tome da se iskoristi ceo kapacitet poljoprivrednog zemljišta koji nije doboljno iskorišćen.

  „To može dovesti do otvaranja novih farmi, razvoja stočarstva, ali i razvoja prerađivačkog sektora“, rekao je Nedimović.

  On je ukazao da proizvodnja mleka u tom kraju zadovoljava potrebe na srpskom tržištu, ali da će sledeće godine napraviti iskorak u saradnji sa Rusijom.

  „Država je prepoznala ovo, dajemo sredstva i po litri proizvedenog mleka, dajemo po grlu, dajemo sredstva po osnovu biljne proizvodnje. Ove godine, ovaj investitor je uložio oko 200.000 evra za opremu koja mu pomaže u preradi mleka, a mi ćemo mu pomoći sa 50 odsto sredstava“, rekao je Nedimović.

  Ta mlekara, kaže, treba da bude primer kako na takvim i sličnim područjima treba da se ponašaju i investitor i država.

  Mlekara i farma „Šurik invest“, koja zapošljava 30 radnika, ima više stotina koza, 1.200 ovaca i 60 krava.

  Vlasnik mlekare je nakon 20 godina rada u Rusiji rešio da uloži dve milijarde evra u proizvodnju hrane u Srbiji.

  Kapacitet mlekare je pet tona mleka dnevno, ali se trenutno prerađuje 1.000 litara mleka.

  Foto Tanjug/ D.Goll, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com