• Gradovi

  Više vakcinisane dece u Vojvodini, nego u centralnoj Srbiji

  Broj dece koja su vakcinisana u Srbiji u 2016. godini veći je u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji, a najmanji broj vakcinisanih je u velikim gradovima, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, rečeno je danas u Beogradu povodom obeležavanja Nedelje imunizаcije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije.

  Šefica odseka Instituta zа jаvno zdrаvlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za imunizaciju Gorаnkа Lončаrević rekla je na konfereneciji za novinare da je u niškoj regiji najniži obuhvat vakcinom MMR 51 odsto, a da je u Beogradu samo 65 odsto dece vakcinisano tom vakcinom koja je prevencija za male boginje, rubeole i zauške.

  Goranka Lončarević je kazala da su u 2016. godini na teritoriji Srbije postignuti rezultati od 95 odsto vakcinisanih za prvu godinu života, ali da u drugoj, sedmoj, 12 i 14 godini nisu postignuti željeni ciljevi.

  Ona je istakla da je broj neželjenih reakcija upola manji od 2015. godine od kada je u upotrebi petovalentna kombinovana vakcina.

  Držаvni sekretаr Ministаrstvа zdrаvljа Ferenc Vicko rekao je da u Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture i da bi možda bilo najbolje da se uvedu novčane kazne da ljudi shvate da je imunizacija obavezna i neophodna.

  Zakon o obaveznoj vakcinaciji je dobar jer je pravo deteta na vakcinaciju stavio iznad prava roditelja da donosi odluku o tome“, rekao je Vicko.

  On je najavio donošenje novog pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, kojim će biti donet program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva u Srbiji.

  „Ako je antivakcinijski lobi usmeren na to da je problem u stranim vakcinama i da bi naše bile prihvatljive, onda će ministarstvo podržati Torlak da napravi minimalan broj svojih vakcina“, rekao je Vicko.

  Šefica kаncelаrije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofijа Pustаi rekla je da je imunizacija tokom poslednjih 60 godina spasila više života dece nego druge medicinske intervencije.

  „Izmedju 2010. i 2015. sprečeno je 10 miliona smrti, a u periodu izmedju 2000. i 2014. vakcinacijom protiv malih boginja sprečeno je 17,14 miliona smrtnih ishoda, što je dokaz da je vakcina protiv malih boginja jedna od najboljih zdravstvenih intervencija“, istakla je Žofijа Pustаi.

  Ona je kazala da je cilj Srbije bio da do 2015. iskoreni male boginje, ali da se broj obolelih od te bolesti duplo povećao u Srbiji i Evropi.

  „Tokom 2017. godine broj ponovo raste, a to je zato što opada poverenja javnosti u vakcinaciju i to predstavlja pretnju koju ne smemo dozvoliti“, rekla je Žofijа Pustаi.

  Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije obeležаvа od 24. do 30. аprilа pod sloganom „Vakcine štite“.

  Cilj akcije je povećanje broja vakcinisanih i jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com