Novosti online

Вишеградска четворка: желимо ЕУ без линија поделе

ПРАГ – Земље Вишеградске четворке (В4), коју чине Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка, желе снажну Европу без линија поделе и залажу се за проширење ЕУ, наводи се у заједничком саопштењу које су објавили премијери те групе после данашњег састанка у Прагу. Мађарски премијер Виктор Орбан, чешки Бохуслова Соботка, премијерка Пољске Беата Шидло и Словачке Роберт Фицо упозорили су на „ризик негативних последица од потенцијалног појављивања нових линија раздвајања у Европи било које врсте”.

„Одлучни смо да активно и одлучно радимо на спречавању могућности појављивања таквих нових линија подела. Уверени смо да сви наши европски партнери деле нашу одлучности и да су спремни на заједничко деловање у том духу”, наводи се у саопштењу, пренела је мађарска агенција МТИ. ЕУ мора да остане отворена за земље кандидате, а европске интеграције морају да се продубе, сматрају премијери земаља В4.

„Недвосмислено се залажемо за проширење ЕУ као средство ширења области стабилности и просперитета”, каже се у саопштењу и истиче да треба оставити „отворена врата ЕУ за будуће кандидате”. Премијери земаља В4 су навели да сматрају да је „продубљивање европских интеграција од кључне важности”. „Желимо да ЕУ буде снажна, а снажнијој Унији је потребна снажна Вишеградска група”, додаје се у заједничком саопштењу. Састанку у Прагу су присустовали и македонски председник Ђорђе Иванов и бугарски премијер Бојко Борисов.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh