Gradovi

Višegradska grupa pomaže Balkanu da zatvori granice

HAMBURG – Višegradska grupa, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, namerava da pomogne Makedoniji da zatvori granicu sa Grčkom, kako bi na taj način takozvana balkanska ruta postala nedostupna za izbeglice.

Upravo o tome će članice Višegradske četvorke razgovarati na sastanku u ponedeljak, prenosi „Špigl onlajn“.

„Sve dok ne postoji zajednička evropska strategija, legitimno je da države na balkanskoj ruti zaštite svoje granice, a mi ćemo im u tome pomoći „, rekao je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak za „Špigl“.

Pri tome se, piše nemački nedeljnik, četiri istočnoevropske zemlje otvoreno suprotstavljaju planu nemačke kancelarke Angele Merkel da reši izbegličku krizu uz pomoć Turske.

Lajčak kaže da ne želi konfrontaciju sa Merkel, ali da je pogrešno prepustiti Turskoj da rešava probleme Evropljana.

I ideja nemačke kancelarke da se kontingenti izbeglica preuzmu iz Turske i rasporede unutar Evropske unije, nailazi na otpor u Istočnoj Evropi.

„Kontingenti samo podstiču migraciju“, kritikovao je Lajčak.

Pritisak na Merkelovu raste i unutar nemačke vladajuće koalicije tako da su socijaldemokrate već tražili zatvaranje Balkanske rute.

„Onaj ko u Evropi želi da održi otvorene granice, mora da bude u mogućnosti i da ih zatvori“, rekao je Aksel Šerfer, zamenik predsednika frakcije SPD u Bundestagu.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh